Många invånare känner sig otrygga när de är ute kvällstid på Söderhöjden. Enligt en enkät från polisen från i fjol uppgav runt 50 procent att de känner sig otrygga kvällstid i området kring Söderhöjden och Tallbohov – motsvarande resultat finns även i SCB:s undersökningar.

Det finns en öppen narkotikahandel i området och politikerna har länge riktat insatser mot Söderhöjden för att det inte ska hamna på polisens lista över utsatta områden.

– Det görs för lite. Ungdomarna springer nere i käll­arna och röker hasch och använder lustgas. Jag hittar droger när jag är ute och promenerar. Jag anmäler till hyresvärden och polisen, men ingenting händer, säger Sarah, som egentligen heter något annat.

Fått konsekvenser

Hon är en av dem som vågar säga emot, något hon menar har fått konsekvenser.

Det har hänt att någon har krossat hennes fönster genom att kasta sten, och ölburkar har kastats in på hennes balkong.

Vid ett tillfälle när hon filmade himlen ska några personer ha missuppfattat situationen och betett sig hotfullt.

I en film som Mitt i tagit del av ser man några personer som agerar hotfullt mot henne och hennes partner. Polisutredningen lades ner.

Sarah hade helst bytt lägenhet, men hittar ingen som vill byta.

– Området har för dåligt rykte. Det är också skräpigt här. Råttorna har blivit som husdjur.

Hon har ringt polisen när det stökar som allra värst. Men det kan ta långt över en timme innan patrullen kommer. Kommunen trygghetsvärdar ser hon sällan.

– Jag förstår att de har mycket att prioritera. Men ungdomarna riskerar att dras in i tyngre kriminalitet. Det är allas ansvar. Polisen, kommunen och föräldrar måste jobba tillsammans för att vända det är.

Sarah hade gärnat flyttat härifrån, men det finns ingen som vill byta till sig en lägenhet här, säger hon.

Sarah hade gärnat flyttat härifrån, men det finns ingen som vill byta till sig en lägenhet här, säger hon.

Erik Lejdelin

Inte alla delar bilden

På det lilla torget har granen fått sin julbelysning. En äldre kvinna är på väg in till Ica för att köpa lussebullar.

– Jag går aldrig ut på kväll­arna. Ska jag handla något är det på dagtid, säger hon.

Men 36-årige Peggy tycker att området blivit mycket bättre de senaste åren, med fler poliser och trygghetsvärdar som syns.

– Det är trevligt och tryggt här. Det var värre förut, men nu har det blivit mycket bättre. Jag är aldrig otrygg om jag är ute på kvällarna.

Flera andra Mitt i pratar med på torget säger samma sak.

Kommunpolisen Ida Dehnisch säger att vissa adresser, ibland vissa trapphus, är drabbade.

– Men Söderhöjden är stort och det finns mycket bra som sker där också, säger hon.

Kommunpolisen Ida Dehnisch i Jakobsberg i Järfälla.

Kommunpolisen Ida Dehnisch i Jakobsberg i Järfälla.

Erik Lejdelin

Knark i källarna

Ida Dehnisch säger att det under det senaste halvåret har skett flera våldsbrott som tyder på att det pågår konflikter i området. I förra veckan skedde ett rån, och ett rånförsök. Polisen hittar också ofta spår efter droger i källare.

– Vi är alltid måna om att invånarna hör av sig till oss. Om det ofta är stökigt på en viss plats så hör av dig. Då får vi en problembild och vi och andra kan rikta resurserna dit.

Hon betonar vikten av samverkan med skola, socialtjänst och andra civila krafter för att förhindra att unga sugs in i kriminalitet.

– Vi har väldigt duktiga poliser som är ute och träffar­ de här ungdomarna. Är vi oroliga för en ung persons utveckling vidtar vi åtgärder, exempelvis genom att anmäla till socialtjänsten.