I veckan har tjänstemän vid Region Stockholm och en saneringsfirma varit på Vikingagatan och tittat på vad som behöver göras.

Hundbajset som sköts ut ur ett rör vid en tunnelbanesprängning förra veckan sitter fastfruset på fasaden.

– Saneringsfirman konstaterade att det är för dåligt väder för att göra så mycket just nu. Snön vräker ner och det är minusgrader i kombination med att det blåser rätt friskt. Då kan man inte skicka upp någon i en skylift, säger Emma Sahlman, pressansvarig på Nya tunnelbanan.

– Det ska självklart ske så snart som möjligt men vi kan inte riskera någons säkerhet.

Tjock rök kom ut ur det okända röret efter tunnelbanesprängningen. Bajskanonen kommer att täppas igen, meddelar Region Stockholm.

Tjock rök kom ut ur det okända röret efter tunnelbanesprängningen. Bajskanonen kommer att täppas igen, meddelar Region Stockholm.

Jonas Borg

Okänt rör blev bajskanon

Regionen uppskattar att minst ett 50-tal hundbajspåsar sköts 30 meter upp i luften ur det okända röret i Solvändan. Enligt grannar kan det ha varit betydligt fler. "Minst ett hundratal", uppger en person.

Tryckvågen från tunnelbanesprängningen var så kraftig att påsar även flög över husen och landade i träden och över marken på en innergård.

Dagen därpå var det så många bajspåsar på marken att förskolan på bottenvåningen höll sig inne för säkerhets skull.

Föreningen har informerats om att saneringen förhoppningsvis kommer att äga rum inom två veckor.

– I dagarna kommer en arborist för att pilla ner hundbajspåsarna ur träden. Det är bra att göra sådant innan det blir tö och börjar droppa ner bajs, säger Jonas Borg, ledamot i bostadsrättsföreningen Kannans styrelse.

Bajs på fasaden på ett lägenhetshus.

Bajs på fasaden på ett lägenhetshus.

Privat

Det verkar dröja lite innan fasaden kan göras rent?

– Det är fullt förståeligt. I nuläget är det så kallt, så det är ingen stress. Även om det faktiskt är ganska humoristiskt har regionen tagit oss på allvar. Men det här är ju jätteroligt, en oändlig källa till världens bästa anekdoter.

Kommer folk att ha med det i sina mäklarannonser?

– Ja kanske, ”bajskanonhuset säljer en trea”. Det är stor munterhet hos alla bekanta och släktingar. Tack vare att ingen blev skadad kan man skratta åt det. Det kunde ju ha hänt något allvarligt, det var ganska bra tryck i röret.

Hur känns det att det blev en riksnyhet?

– Vi bjuder på det. Det här är en skitgrej.

Jonas Borg uppmanar alla hundägare att lägga sina hundbajspåsar i en papperskorg i stället för okända rör.

– Om man ändå plockar upp efter hunden, varför orkar man inte slänga påsen på rätt ställe också?

Hundbajspåsa hänger i träden på innergården. "Likt svarta julgranskulor".

Hundbajspåsa hänger i träden på innergården. "Likt svarta julgranskulor".

Jonas Borg

Kommer ni att hålla span på röret tills det täpps igen?

– Jag har utsikt över parken, så det blir väl jag som sitter där med en hagelbrakare. Men de flesta hundägare sköter sig hoppas jag.