I hallen i tvåan i Vasastan hänger mc-jackor och på en grön byrå står ett stort rött verk av Shakespeare bland böcker, keramik och andra saker.

Bokhyllorna är framför allt fyllda med rumänsk litteratur och poesi sedan Sixten Strömbergs tid som språkstudent, reseledare och tolk.

I köket står en stor julbock på bordet.

– Jag har gjort mig av med en del saker. Tidigare var det smalare här i hallen. Det var så fullt på sängen att jag sov på golvet ett tag. Det var inte alls så dumt, säger han och ler.

Han medverkar i SVT-dokumentären Samlarna som handlar om samlare och personer med så kallat samlarsyndrom.

Sixten var nära att vräkas, då fastighetsägaren ansåg att han hade för mycket saker i bostaden. Det kunde utgöra en ”sanitär olägenhet” och lägenheten kunde vara svår att utrymma vid en brand. Sixten sökte därför boendestöd, fick hjälp att städa och klarade besiktningen.

Inte komma in

– Om man inte städar upp på något sätt slutar det med med avhysning. Det finns flera fall där hyresvärden aldrig fått komma in, säger Gunnar Björing vid Norrmalms stadsdelsförvaltnings socialtjänst.

Stadsdelen har en särskild avdelning kallad Bolots, särskilt inriktad på att hjälpa äldre och personer med problem som gör att de riskerar att vräkas.

– Det är nog en idé vi var först med i Stockholm, sedan har andra stadsdelar skapat liknande funktioner. Fastighetsägarna ska kontakta socialtjänsten när någon riskerar att bli av med sitt boende, då försöker vi komma i kontakt med personen. Ett stort problem för min del är att många inte släpper in mig eller tar emot någon hjälp.

En hemlighet

Förra året fick Norrmalms stadsdelsförvaltning in tolv fall av personer med samlarsyndrom.

I Sverige tros runt 2,5 procent lida av samlarsyndrom i olika grad. Det motsvarar omkring 50 000 personer i Storstockholm.

– Det är enorma tal. Samlare själva håller det hemligt och tror att de är ensamma om att ha det så. Det blir som en hemlighet man håller för sig själv, säger Linnea Widén som gjort Svt-dokumentären.

– Två till tre av hundra personer är alltså drabbade. Det innebär att vi alla känner samlare, vare sig vi vet om det eller inte.

Samlarsyndrom klassades som en diagnos för tio år sedan. Bland annat bedriver Karolinska institutet i Huddinge forskning och erbjuder behandling. Vissa psykologer menar att ett trauma kan vara en utlösande faktor.

Sixten Strömberg berättar om tiden då partnern Ingrid insjuknade i en allvarlig ryggmärgsskada. Han blev hennes personliga assistent innan hon gick bort 2010.

Sedan dess har han inte införskaffat särskilt mycket nya saker.

– Men jag vårdar dem jag har, säger han.

Med dokumentären hoppas han att fler som behöver det söker hjälp.

Själv tycker han dock inte att det egna samlandet är problematiskt.

– Nej, varför då? Varför samlar inte fler på fina och intressanta saker? Okej, jag hade kunnat ha lite mindre porslin, men det tar ändå inte så mycket plats.