En kvinna från Järva kastas ut ur sin bostadsrätt – efter att Svea hovrätt beslutat att brf:en har rätt att säga upp kvinnan.

Kvinnan måste även betala föreningens rättegångskostnader på sammanlagt nästan 800 000 kronor.

Misshandlade ordförande

Bakgrunden till domen är en tvist mellan kvinnan och brf:en, som redan 2020 ville säga upp henne då de bland annat misstänkte att hon olovligen hyrt ut bostaden i andra hand.

Det hela ska ha upprört kvinnan, och allt mynnade ut i en konflikt som sedan eskalerade när en man som kvinnan hade ett förhållande med misshandlade ordförande i föreningens styrelse, enligt domen.

I förhör med en annan person från styrelsen uppgavs dessutom att man sett mannen tända eld på sopsäckar i området, riva ner föreningens brevlåda samt kasta en stenskiva på föreningens fönster.

2020 dömdes mannen till fem månaders fängelse för misshandeln och för olaga hot, hemfridsbrott och skadegörelse.

Av domen framgick att han uppgett att orsaken till gärningarna var just konflikten mellan kvinnan och föreningen.

Har haft ett ansvar

Redan 2021 dömde tingsrätten kvinnan till så kallad avflyttning av lägenheten. Skälet till domen var mannens allvarliga störningar, vilka kvinnan enligt lag ska svara för eftersom han bott hos henne vid tiden för brotten.

Enligt samma dom skulle föreningen dock betala 40 000 kronor till kvinnan efter en vattenskada i bostaden som hon åtgärdat för sina egna pengar, trots att det enligt domen var föreningens uppgift att stå för notan. Eftersom både kvinnan och föreningen vann vissa delar av målet skulle de stå för sina egna respektive rättegångskostnader.

Det hela överklagades till hovrätten, vars dom nu kom i början av november.

Där gick man alltså på tingsrättens linje i frågan om avflyttning. Man ansåg dock inte att föreningen var skyldig att betala för vattenskadorna, utan att det varit kvinnans ansvar.

Eftersom kvinnan då förlorade hela målet blir hon nu även skyldig att betala föreningens rättegångskostnader på cirka 800 000 kronor. 560 000 kronor för kostnader i tingsrätten, och 225 000 kronor för kostnader i hovrätten.