Strutsbiff med rotsaker eller ångbåtsbiff? Beroende på om du som stockholmare bor i Södermanland eller Uppland så är detta de landskapsrätter som i dag finns för respektive landskap.

Under 2023 kommer Stockholm bli Europas mathuvudstad. därför har nu alla landskap, samt huvudstaden, fått nya landskapsmåltider. Så från och med nu ska en salladsbowl med mälargös till förrätt, varmkorv till huvudrätt och färskost i ugn till efterrätt representera oss. Det ska vara fun dining snarare än fine dining.

Men är rätterna roliga?

Vi träffade Maria Saliba från Hägersten på stan. Hon tycker bowlen känns som Stockholm.

– Det ska vara något enkelt, men som känns lyxigt. Extra krusiduller liksom. Det är egentligen bara en sallad, men blir något mer.

Maria är inte ensam om att förknippa huvudstaden med sallad. Alejandra Maldonado, också från söderort, tycker att sallad är stockholmskt, något hon skulle bjuda en vän på om hon fick besök från utlandet. Men på jobbet blir det helt annan mat.

– Jag jobbar på ett äldreboende och där blir det köttbullar och stuvade makaroner, lax och stuvad potatis eller kanske pytt i panna med ägg. Det tror jag inte passar det moderna Stockholm riktigt, men jag gillar köttbullar med stuvade makaroner.

Men är det inte en väldigt köttig meny?

Alexander Adieles som är ute och går med sin barnvagn får också se på rätterna och undrar: var är det vegetariska?

– Jag tycker Stockholm borde ligga i framkant där.

Sist att få frågan är Janne Carlsson från Huddinge. Han tycker att det ser gott ut. Skulle han själv sätta ihop en meny hade det blivit gravad lax till förrätt, kallopps till huvudrätt och glass med chokladsås till efterrätt.

– Mat som barnen gillar, det spelar ingen roll hur mkt jag lagar, allt går alltid åt.