Den allra första eleven har nu satt sin fot inne på det nya Järfälla gymnasium. Men det krävde både varselväst och skyddshjälm.

– Det känns som att man kan tappa bort sig här inne, säger 18-årige Caspar Pratt.

Och det är inte så konstigt. Just nu liknar deras blivande skola mest en stor byggarbetsplats. Men med en gnutta fantasi kan man föreställa sig hur platsen kommer att se ut.

Det är knappast bilden av en traditionell svensk skolbyggnad som växer fram – snarare får man känslan av ett modernt kontor med stora glaspartier och insprängda utrymmen för kaffemaskiner.

I huvudentrén kommer eleverna mötas av en lounge och reception.

– Det här ska vara en skolmiljö för unga vuxna och klassrummen blir arbetsrum för lärande, säger rektor Mariella Augustsson.

Många ska få plats

Men fler ska få plats i det kommande Bas Barkarby. Hit flyttar även näringsliv, bibliotek, konsthall, konferensavdelningar, vårdcentral, gym och restauranger.

– Alla kontoren kommer att finnas i höghuset men entréerna kommer att delas av alla och det kommer att bli mycket flöden av människor här, säger Catarina Sjömark, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Finns det inte risk att det uppstår konflikter när många delar på en yta?

– Vi har den här lösningen på andra ställen och det är klart att vissa fall är det en utmaning, men skolan kommer ju att ha sina egna uppehållsrum och det finns en egen ingång till höghuset, om man inte känner för att nätverka. Men alla måste ta hänsyn och samsas.

I entréplanet kommer besökare hitta en så kalla blackbox – en ny kulturarena för Järfällaborna.

– Eventlokalen har teleskopläktare med plats för 300 sittplatser. Den kan användas till föreläsningar, teater eller konserter.

Vägg i vägg tornar en ny multihall upp sig. Den ska inte bara användas som skolans idrottshall utan även till exempelvis mässor och konserter.

Skolmiljön spelar roll

Vi tar trapporna upp till våning fyra och fem dit halva Järfällas gymnasium ska flytta. De får 3 000 kvadratmeter på varje plan. Det är de högskoleförberedande programmen som flyttar hit, de yrkesförberedande får stanna kvar i Jakobsberg.

– För mig spelade skolmiljön en stor roll i mitt val. Jag valde Järfälla gymnasium för att det är en stor skola och när det här finns tror jag att fler komma söka sig hit, säger Sofia Secofaité, 16.

Vad är det du gillar?

– Vår skola nu är inte så öppen. Det är klassrum, klassrum, klassrum och sen korridor. Här ser man varandra på ett annat sätt.

Casper Pratt säger att han vill gå i en skola där han kan känna sig bekväm och det finns sociala ytor.

– Jag vill kunna träffa olika människor och inte bara umgås med samma, därför är det bra att skolan ger en möjlighet att kunna interagera med andra. Här kan man träffa varandra ofta och man ser alla hela tiden.

Framtida favoritplats

Rektor Mariella Augustsson är särskilt förtjust i de två ljusgårdarna som finns.

– Hur många skolor kan skryta om att ha sådana här rum att vistas i? Tänk vad mysigt det kommer bli när det regnar mot glastaket. Det här tror jag kommer bli en favoritplats för många.

Från de stora fönstren inne i en av lektionssalarna ser man Barkarbystadens lyftkranar och till vänster rullar bilarna i en outtröttlig tyst ström längs med E18.

– Många arbetsmiljöer för vuxna kan vara flashiga. Nu är det dags för de unga att få ta del av det.

Blir inte de eleverna som får stanna kvar i gamla skolan avundsjuka?

– Jag tror att båda skolområdena har sin tjusning. I Jakobsberg har yrkesprogrammen El och VF fått helt nybyggda lokaler – och bygg älskar sin byggnad.

Gymnasiesärskolan har fått en ny restaurang och cafeteria.

– Det är en skola men två skolområden. Man går på Järfälla gymnasium både här och där. Som elev ska inte känna en skillnad på det sättet.