10 mars inleddes ramadan, vilket för många av Sveriges muslimer innebär fasta från soluppgång till solnedgång. Vissa väljer att att ta det extra lugnt under perioden när det kommer till fysisk aktivitet, medan andra kör på som vanligt.

I fotbollslaget Rinkeby United fastar majoriteten av spelarna. Något som inte påverka träningarna nämnvärt, enligt Boda Ayari, en av lagets stjärnspelare.

– I början av perioden kan det vara lite extra jobbigt för kroppen, men sedan känns det som att alla kommer in i det snabbt och då märks det knappt att vi fastar på våra prestationer skulle jag säga, säger han.

Snarare brukar fastemånaden skapa en extra fin gemenskap inom laget.

– Förra året var vi många som gick till moskén tillsammans efter träning eller match. Ibland bröt vi fastan ihop, även de som inte är muslimer. Alla tog med sig mat hemifrån, lite som ett knytkalas. Det blir något mer än religion; det blir en stark gemenskap där även de som inte fastar är med. Det är nyfikenhet, det är att dela erfarenheter – man vill lära sig av varandra.

Hasan Korkmaz, tränare och Boda Ayari, spelare, ger sina bästa tips för träning under fastemånaden.

Hasan Korkmaz, tränare och Boda Ayari, spelare, ger sina bästa tips för träning under fastemånaden.

Malin Lövkvist

Sprida information

Hazan Korkmaz är en av tränarna i laget. I år är han med i en kampanj som Adidas ligger bakom, som just syftar till att sprida fakta och ge råd kring träning under ramadan.

– För mig känns det viktigt att kunna upplysa och dela med mig av egna erfarenheter, för att i längden kunna hjälpa någon annan – kanske unga som fastar för första gången, säger han.

Generellt har det under de senaste åren blivit en större förståelse kring att många inom sporten fastar, tycker han.

– Man ser spelare i Premier League som fastar. Många ligor börjar tillåta spelavbrott för att folk ska kunna bryta sin fasta och få i sig lite snabb energi om det sker under match, det har blivit mer accepterat och folk har i allmänhet fått mer kunskap kring ramadan känns det som. Men det är en bit kvar.

Hasan Korkmaz, tränare i Rinkeby United.

Hasan Korkmaz, tränare i Rinkeby United.

Malin Lövkvist

Som tränare försöker han alltid att vara extra lyhörd under perioden.

– Hur man påverkas av fastan är väldigt individuellt, man får lyssna in och känna av hur folk mår, behöver någon ta det extra lugnt tar man hänsyn till det. Vi är dock ett herrlag, där de flesta lärt sig hur kroppen reagerar. Om möjligt lägger vi träningar precis innan solnedgång så att man kan äta direkt efteråt.

Framåt, uppåt

För ett tag sedan kunde tv-tittare följa Rinkeby United i dokumentärserien "Välkommen hem", som skildrade när laget tog sig upp från division 4 till division 3. I höstas åkte de dock tillbaka ner till division 4 igen.

Nu befinner sig laget i försäsongen, och Boda Ayari är hoppfull inför vad som komma skall.

– Vi ska upp till trean igen, så är det bara. Vi har behållt den viktiga stommen men också fyllt på med bra spelare, det är jättebra stämning i laget, alla blickar framåt. Vi kommer gå upp direkt igen den här säsongen, det är jag säker på, jag kommer lösa det, ler han.

Boda Ayari lovar att han ska ta Rinkeby United tillbaka till division 3 den här säsongen.

Boda Ayari lovar att han ska ta Rinkeby United tillbaka till division 3 den här säsongen.

Malin Lövkvist