Luttrade

Att den nya bussfilen blir försenad med ett år möts av frustration hos skolelever på öarna. Många är luttrade bussåkare – bussförseningar på grund av bilköer är vanliga.

– Jag kan aldrig lita på att jag ska komma i tid till skolan. Det är inte kul att komma in till lektionen sent, även om lärarna är förstående, säger Nadja Blomsten som går i åttan på Tappströmsskolan.

Hon bor i Söderby på Munsö och har en restid på 30 minuter till skolan om allt rullar som det ska.

– Tiden på bussen har jag ingenting emot. Det är väntan på bussen som är det jobbiga, säger hon.

Trögt på vägarna

– Normalt är att bussen är fem minuter sen, men i vissa fall är det upp till 15 minuters förseningar. Och när jag säger vissa fall menar jag ungefär en gång i veckan, säger Jonathan Sundqvist som går i sjuan i Tappströmsskolan och som bor i Sandudden.

– Det är trögt på vägarna också, så den när bussen väl kommer så fastnar den i trafiken.

Det är opålitligheten som är svårast tycker Nadja. För om hon skulle ta en tidigare buss för att slippa förseningarna så skulle hon ibland behöva stå och vänta en halvtimme utanför skolan.

– En pålitlig tidtabell är vad jag vill ha. Så att man kan lita på att den bussen man tar kommer fram i rätt tid, säger hon.

Bussbyte

Om två år börjar Nadja gymnasiet och oavsett var någonstans det blir kommer resorna bli rejält mycket längre och kommer innebära anslutningar till andra bussar.

– Man vågar ju inte lita på en anslutning på några minuter. Att behöva byta buss, det kommer aldrig fungera om det ska fortsätta så här, säger hon.

Om vägbygget går enligt plan kommer det finnas en bussfil hela vägen mellan Tappström och Nockebybron när Nadja börjar vårterminen i ettan på gymnasiet.

– Men vi får väl se hur det blir med den saken. Kanske blir det klart lagom tills jag tar studenten, säger Jonathan.

Julmarknad ställs in

Julmarknaden vid Drottningholm ställs in i år. Bygget på Ekerövägen kan nämligen skapa för mycket risker, menar stadskontoret. Drottningholms julmarknad har inte fått förnyat tillstånd för 2022.

– Vi söker tillstånd för varje år, men nu valde dem att neka. Det är tråkigt, säger Stefan Hofsten, mässansvarig på Svenska slottsmässor som anordnar marknaden.

Enligt en representant från Stockholms stads stadskontor har tillståndet nekats på grund av risk för trafikstockning och säkerhetsskäl.

– Påverkas platsen av trafik så kan tillståndet dras in. Det handlar om att underlätta bygget (breddningen av Ekerövägen reds.anm.) och skulle trafik påverka eller skapa risker så kan det vara en orsak till att tillståndet nekats.

Frågan är nu hur vägbygget kan påverka framkomligheten för julmarknadens besökare i framtiden.

– Det har varit klagomål tidigare på att det är för få parkeringar och att det blir en del köer. Nu lär ännu mer yta försvinna. Vi får se hur mycket bilväg det blir kvar när det är färdigt, säger Stefan Hofsten.

Hur det blir nästa år vet arrangören inte i dagsläget.

– Vi vet helt enkelt inte när vi kommer tillbaka till Drottningholm. Men vi kommer att ansöka om tillstånd nästa år igen.

Mäklare: Trafiken påverkar huspriser

Trafiksituationen in och ut från öarna påverkar bostadsmarknaden, men ett framflyttat målsnöre gör varken till eller från. Den menar en mäklare på öarna.

– Trafiken har alltid påverkat huspriserna här ute, det gjorde det när jag köpte hus här för 30 år sedan också, säger Helene Dahlbäck, kontorschef och ägare av Mäklarringen Ekerö.

Köerna in och ut har gjort att huspriserna alltid legat lägre än i till exempel Bromma, men att byggplanerna som ska rätta till dem är försenade påverkar inte marknaden, menar hon.

– Jag tror inte att det var någon som trodde att det skulle bli klart i tid. Och bara att det är igång tror jag påverkar positivt. Det betyder att det kommer bli bättre, även om det inte sker så snabbt som man hoppats.