Järnvägsparken, en gång i tiden en lummig oas, i dag en park endast till namnet, ligger norr om Tegelbacken och söder om Centralen. Nu vill staden försöka få lite ordning på den grå platsen.

Den ursprungliga parken var större än i dag och anlades på 1870-talet i samband med Centralstationens tillkomst. På 1960-talet byggdes Centralbron och sedan dess brusar trafiken ovanför. Det var också då som parken fick sin nuvarande utformning.

För cirka tio år sedan lanserades idén att det skulle bli en marknadsplats, men det genomfördes aldrig på grund av den högljudda trafiken.

Nästa år avsätts en halv miljon kronor för "trygghetsskapande åtgärder" på platsen.

– Trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen på Norrmalm har fått ett tydligt uppdrag att utreda hur man ska kunna få ordning på platsen, säger Daniel Helldén (MP).

https://www.mitti.se/nyheter/trad-och-ljus-ska-radda-stans-fulaste-park/lmqlm!2714931/

För ungefär tre år sedan gjorde staden en satsning på Järnvägsparken med ny belysning och nya träd.

– Det är en knepig plats med trafikkarusellen bredvid och när det var som värst kändes det som en plats som "Gud glömt". Vi har förbättrat belysningen men det har inte blivit perfekt. Platsen behöver mer ljus och så vill vi se om det går att ha växtbäddar på ramperna för att dämpa ljudnivåerna, säger Daniel Helldén (MP).

Byggen har påverkat

Både ombyggnaden av "getingmidjan" och bygget av Citybanan har påverkat platsen, menar Helldén. Liksom nuvarande upprustningen av Vasagatan. När den är klar, 2022, kan parken nå sin fulla potential, tror trafikborgarrådet.

– Vi för diskussioner med fastighetsägarna rakt över gatan som också har ett intresse av att platsen livas upp. Det ska hända något där. Vi har ju infört ett nytt taxeringssystem, med nolltaxa de första åren, för att kunna ta till vara på bortglömda platser. I Järnvägsparken kan det bli aktuellt, till exempel med försäljning av mat eller någon marknadsverksamhet, säger Daniel Helldén (MP).

Det har gjorts många försök. Går det att göra Järnvägsparken till en mysig park?

– Jag tror det, men vi behöver lösa bullret. Åtminstone dämpa det.