I dag består Hamradalen till stor del av en enorm parkering för de som arbetar i Alfa laval-huset. Det ska fastighetsägaren Revelop så småningom ändra på och för det har de tagit hjälp av tolv ungdomar från The good talents, en organisation som verkar för att ge unga personer i socioekonomiskt eftersatta områden en chans att hitta sina talanger och nya nätverk.

Målet? Att under en vecka hitta hållbara lösningar för att göra Hamradalen mer levande.

Resultatet pitchade ungdomarna på påsklovets slut för Revelop och andra representanter.

– Det är ett industriområde som måste bli mer levande. Det vill vi göra med bänkar, paviljonger och mer grönska som träd och blommor, säger Julia Szczepanska, 19.

Hennes grupp har fått i uppdrag att se till hur man kan se människorna som rör sig i området.

– Vi vill också flytta trafiken så att den åker runt området i stället för igenom det. Mer människor och mindre lastbilar, fyller gruppkamraten Iriana Shimoel, 15, i.

Idéer användas i arbetet framåt

En jury ger feedback till ungdomarna. En av dem som sitter i juryn är Vane Kostovski, förvaltningsansvarig för fastigheten Hamradalen.

– Det är riktiga utmaningar som vi har i dagsläget som ungdomarna har hittat smarta och bra lösningar på. Jag tror definitivt att en stor andel av det som presenterades i dag kommer i någon form att bli verklighet – det är jag övertygad om, säger han.

Ett glädjande besked för Daniel Antonyan och Sako Guiragossian, båda 15 år.

– Vi har arbetat hårt så jag är tacksam om de tar våra förslag till sig och att det finns en möjlighet att dom gör verklighet av det, säger Daniel Antonyan.

– Precis. När vi fick höra att vi skulle stå framför publik och en jury så kändes det som en viktig grej och man ville göra det så bra som möjligt, tillägger Sako Guiragossian.

Inget nytt – men lika viktigt ändå

Konceptet att unga i socioekonomiskt eftersatta områden får testa på livet som entreprenör är inget nytt för The good talents. De brukar anordna lovprogram på skolloven. Men trots att liknande lovprogram gjorts många gånger tidigare, är varje gång precis lika viktig, anser tf verksamhetschef Ola Jubelin.

Ola Jubelin, tf verksamhetsansvarig för The good talents, tycker att det borde finnas fler och större projekt som uppmuntrar unga i socioekonomiskt eftersatta områden att knyta nya kontakter inom näringslivet.

Ola Jubelin, tf verksamhetsansvarig för The good talents, tycker att det borde finnas fler och större projekt som uppmuntrar unga i socioekonomiskt eftersatta områden att knyta nya kontakter inom näringslivet.

Albin Tingstedt

– Att ungdomarna får komma ut och möta arbetslivet och politiken är styrkan i programmet. Här kan du ha en nämndordförande som på fullaste allvar säger att ungdomarnas idéer är bra och som uppmuntrar ungdomarna till att föra in idéerna till kommunens medborgardialoger. Det här är förutsättningsskapande arbete för ungdomarna, säger han.