Planerna på ett nytt Ekerö centrum har funnits länge. Förra veckan antog kommunstyrelsen en visionsplan för hur Ekerö centrum kan komma att förändras.

I den nya visionen tas nu ett helhetsgrepp över området som sträcker sig mellan Tappströmsbron och bort förbi Nordiums lokaler på Tegelbruksvägen.

– Gestaltningsvisionen och strukturplanen innehåller förslag på trafik, mötesplatser, handel, flöden och bostäder. Det ska vara en småstadskänsla och småstadsupplevelse, säger Erik Edström, kommunens stadsarkitekt.

Om allt går enligt planerna kan planarbetet börja i år eller nästa år.

– Sedan tar det en till tid att vinna laga kraft. Sedan kan vi fortsätta med projektering och bygglov. Det kommer att byggas i flera etapper, men om tio år skulle mycket kunna vara klart, säger han.

Området som planeras har arbetsnamnet Ekerö Mälarstad och i arbetsprocessen har kommunen tagit inspiration från andra städer.

– Våra referenser är Sigtuna, Strängnäs och Mariefred med traditionell småstadsstruktur, säger han.

Erik Edström tror att området kommer locka många att flytta till Mälaröarna.

– Jag tror att många barnfamiljer vill flytta hit. Ekerö är en drömkommun med två världsarv, slottsmiljö, natur, jordbruk och extremt nära storstan. Den erbjuder mycket som jag tror att familjer vill ha. Det ger också fler typer av bostäder än vi har i dag. Vill man flytta från sitt hus kan kommunen erbjuda fler alternativ.

Överväger rondell

Med en växande befolkning ställs även krav på en anpassad trafiklösning. Erik Edström ser flera åtgärder som kan underlätta för exempelvis pendling.

– Förbifarten färdigställs inom cirka tio år. Just nu pågår breddning av Ekerövägen och en ny Tappströmsbo, säger han.

Ytterligare en framtida lösning som kommunens trafikplanerare ska se över är en rondell vid korsningen Ekerövägen och Bryggavägen där trafiken i dag regleras av trafikljus.

– Det skulle innebära ett bättre flöde i trafiken, säger Erik Edström.

För att planerna ska bli av är en förutsättning att den planerade flytten av bussgaraget blir av.

– Det är jätteviktigt. Men det påverkar bara den del som är mellan Ekerövägen och där bussgaraget ligger i dag, säger han.