"Fy, vad coolt".

Glädjen var stor när 17-åriga Emma Kadfors för första gången körde ut mot Stora Holms halkbana för att testa bromsarna på sin A-traktor.

Särskilt fort gick det inte. När mätaren når upp till 30 km/h börjar den studsa och det går inte att accelerera mer.

– Det ska bli spännande att se vad min bil klarar av och hur duktig jag är som förare, säger Emma Kadfors.

I början av november bjöd Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, in till en riskutbildning för A-traktorförare.

Åtta unga förare fick en gratis utbildningsdag i utbyte mot att ingå i ett forskningsprojekt signerat Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

– För att få köra A-traktor behöver man AM-körkort och för detta krävs endast 12 timmars utbildning. Den körträning som ingår sker på tvåhjulig moped och det är ju något helt annat än att framföra ett fyrhjuligt fordon. Projektet är tänkt att resultera i ett underlag till Transportstyrelsens översyn av nuvarande utbildning, säger Helena Selander, forskare på VTI.

Nya krav

Samma dag kom Transportsstyrelsens nya förslag på skärpta krav för A-traktorer. Förhoppningen är att vända den negativa trenden med ökat antal olyckor.

– Om fler använder bälte, följer gällande hastighetsgräns och använder vinterdäck när det är halt bedömer vi att antalet olyckor kan minska, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Emma Kadfors tycker att de nya kraven är bra. Själv har hon varit med om en otäck olycka på Älvsborgsbron.

– Jag hade precis åkt av bron på Hisingssidan när jag blev påkörd bakifrån i 80 kilometer i timmen. Bilisten hade inte uppfattat att jag satt i en epa och missbedömde min fart. Jag hade bälte på och som tur var gick det bra. Värre blev det med bilen, säger hon.

Med på utbildningen var även Alice Palmborg från Torslanda. Hon kör inte A-traktor utan har en mopedbil.

– Jag hörde om den här utbildningen på skolan och tänkte att det skulle vara en bra förberedelse inför vintern, säger hon.

Farliga omkörningar

15 år fyllda har Alice Palmborg haft AM-körkort – och moppebil – sedan i början av september.

– Jag kör mest på mindre vägar i Torslanda och känner mig säker i trafiken. Men jag har redan varit med om många farliga omkörningar.

Vad tycker du om de nya kraven som kan införas?

– Om det finns bälte i bilen, varför ska man inte använda det?