När nästa årskull tar studenten lämnar de den trygga skolvärlden för att ge sig ut i vuxenvärlden i ett samhälle som inte är sig likt något de tidigare har växt upp till. Generation Z har levt i en högkonjunktur, haft smartphones i stort sätt från födseln i en ganska konfliktfri tid. Nu är det ett krig nära Sverige, skyhöga energi- och drivmedelspriser och en begynnande lågkonjunktur.

Hur går då deras tankar inför detta?

Mitt i gjorde ett besök på Sigtunaskolan humanistiska läroverket och pratade med Olivia Ellefors, 19, Tobias af Geijerstam, 18 och Jasmin Akoor, 18, som tar studenten i sommar.

– Jag känner att även om det är lågkonjunktur får man många möjligheter när man tar studenten. Då kan jag göra vad jag vill och jag får se vad jag ska göra. Kanske tar jag ett år ledigt och jobbar med något eller passar på att resa, säger Olivia Ellefors.

Tobias af Geijerstam hoppas däremot på att få göra värnplikt efter studenten. Det är ingen självklarhet som det var förr. Värnplikten återinfördes så sent som 2017 och bara några tusen får numera göra värnplikt, jämfört med 40 – 50 000 under 1970-1990-talet.

– Preliminärt ska jag göra lumpen och sen får jag se vad jag får för position där men det kanske håller på i ett år och så kan jag tjäna ihop lite pengar. Efter det kanske jag vill studera vidare inom stadsvetenskap eller liknande. Jag pluggar samhällskunskap nu och tycker det är mest intressant, säger Tobias af Geijerstam.

– Jag ska pluggade vidare här i Sverige på KTH. Helst inom informations- och kommunikationsteknik, säger Jasmin Akoor.

Ni tar studenten, hur tänker ni om bostadsfrågan?

– Det beror på hur mycket pengar man har men om man pluggar vidare finns det studentrum, så något hittar man nog. Det finaste kanske det inte blir, säger Olivia Ellefors.

– Det är också därför jag känner att jag vill spara ihop lite pengar oavsett om det blir lumpen eller om jag jobbar, var som helst egentligen för att få ihop en budget, säger Tobias af Geijerstam.

Vad kommer 2023 att handla om och vilka kommer trenderna att vara?

– Jag tror fortfarande att folk kommer att vara klimatsmarta och fortsätta på den vågen. Det är vår generation som drivit det här med Greta Thunberg och att tänka på klimatet men vi själva kan inte göra det i vår egen vardag när vi bor själva, säger Olivia Ellefors.

– Jag tror också att energifrågan kommer vara i fokus för att få ett mer hållbart samhälle även om det tar lång tid, säger Tobias af Geijerstam.

– Nya appar för nöjen och sociala kontakter kommer att lanseras men jag tror fortfarande att TikTok och Snapchat kommer att vara de största apparna med flest användare, säger Jasmin Akoor.

Är ni oroliga över något?

– Kontroll. Oavsett om det är från en stat eller att företag eller att någon kontrollerar en så att man inte får samma frihet som vi har idag och om lågkonjunkturen slår hårt, säger Olivia Ellefors.

– Att mer och mer behöva göra allt själv. Vi kommer snart att flytta hemifrån och hitta arbeten som kan vara svårt idag, säger Jasmin Akoor.