Elisabeth Sandgren, butikschef på Kicks, välkomnar den nya lagen även om det för Kicks del inte innebär några nya åtgärder. Foto: Sandra Samppala

Så påverkar den nya lagen handlarna

Skyltar med maxantal besökare, personal som räknar kunder och kortare öppettider. Det är några av förändringarna i Tyresö sedan den nya pandemilagen.

  • Publicerad 06:15, 25 jan 2021

Det är vardag strax efter lunchtid i Tyresö Centrum. Skyltar vid butikernas entréer visar hur många personer som maximalt får gå in.

Att räkna ut det är ett av kraven i pandemilagen som började att gälla 10 januari. Tio kvadratmeter per besökare gäller.

Utanför Apoteket väntar Tyresöbor på att få komma in.

Två vänner kommer till Kicks entré där det finns en ingång och en utgång. Butikschefen Elisabeth Sandgren ber dem vänta, går in och räknar och kommer tillbaka.

– En av er får gå in, säger Elisabeth.

Drar för rött band

Hon drar för ett rött band.

– Jag brukar få sätta upp bandet någon gång per dag.

En maxgräns har Kicks haft också innan den nya lagen liksom till exempel ställningar med handsprit.

– För oss innebär lagen ingen förändring. Men absolut, jag välkomnar den. Det är bättre att alla jobbar såhär. Det blir mer tydligt gentemot kunderna.

Välkomnar lagen

I ”Tyr hem och kök” får maximalt 15 personer vistas.

– Vi har inte haft något speciellt tak tidigare men vi har haft koll på att det inte blir för trångt. De gånger vi har fått säga till kan jag räkna på fingrarna, säger butiksägare Petra Lindberg.

Nu i januari är det lugnt i butiken och gränsen på 15 personer har inte nåtts.

– Det är tvärlugnt den här tiden på året. Det hade gjort större skillnad i julhandeln.

Jenny Lindgren på Kappahl i Tyresö. Foto: Sandra Samppala

Petra välkomnar lagen.

– Det är positivt att det är tydligt hur vi ska förhålla oss till antal kunder per yta.

Kappahl har inte heller nått upp till maxgränsen, berättar butikssäljare Jenny Lindgren.

– Vi har stora lokaler. Lagen har inte gjort någon skillnad får vår del, säger hon.

Tar in en person i taget

Desto färre får gå in i Delikatessboden vid Strandallén

– Tidigare hade jag ett sällskap i taget men i och med den nya lagen blev jag benhård på en kund. Det fungerar hur bra som helst. Det händer att det blir kö, men de är tålmodiga och vi har tid att se varje kund på ett annat sätt, säger Tommy Bildborg.

Räknar i entrén

Coop Nära i Farmarstigen har börjat med personal som räknar kunder under eftermiddagsruschen.

– Vi har förlängt personalpass för att täcka upp, säger butikschefen David Rudbo.

En tillfällig lag

Den tillfälliga pandemilagen började gälla den 10 januari. Den gäller gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster.

Varje besökare/kund ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av ytan. Därför är det obligatoriskt att beräkna det maximala antalet tillåtna besökare/kunder.

Skyltar om detta ska finnas vid entréerna. Det ska också finnas handsprit eller möjlighet att tvätta händerna.

Källa: Folkhälso-
myndigheten, regerigen

Visa merVisa mindre

Tyresö Centrum har med anledningen av pandemin sedan tidigare bland annat handspritstationer och har utökat ventilationen och städningen. I och med den nya lagen har centrumet justerat ner maxgränsen något till 1550 personer totalt, berättar centrumchefen Helén Eijdercrona. Antal besökare mäts i realtid och en färgcirkel – grön, gul och röd – på de digitala skärmarna signalerar besökstrycket.

– Vi införde systemet inför Black Friday och har sedan dess varit uppe i som mest knappt 1200, säger Helén.

När den nya lagen aviserades beslutade centrumledningen om möjlighet till förkortade öppettider två timmar per dag fram till sista februari.

– Det tillämpades också i våras. Det är för att underlätta för butikerna som kanske har ont om personal, säger Helén som uppskattar att ungefär en tredjedel av hyresgästerna nu har öppet kortare tid.