Inne i matdelin i Täby centrum sorlar besökarna och besticken klirrar. Klockan är tolv och tacos, pasta, pizza, sallad och bowl står på borden framför hungriga matgäster.

Mitt i besökte ett drygt 20-tal restauranger i centrum för att få en bild av vad en lunch kostar.

Snittpriset enligt kartläggningen: 125,50. Då räknade vi med det billigaste priset på de restauranger där det fanns flera maträtter att välja mellan. På vissa restauranger kan man få en relativt billig lunch vilket drar ner medelpriset. På flera av restaurangerna ligger dock lunchen på runt 140 kronor.

Henrik Malmberg, som arbetar på Stigen av Knut står och portionerar ut hemlagad potatismos i take away-lådor. De har fått höja priset flera gånger för att matcha stigande utgifter.

– Vi har höjt priset tre gånger. Sen försöker vi köpa billigare varor och hitta lösningar, hjortskaven kom tidigare förpackad men nu väger vi upp den själva, det blir mer prepp för oss men lägre utgifter, säger han.

Henrik Malmberg som arbetar på Stigen av Knut menar att färre luncher säljs idag, därför får de tänka smart.

Henrik Malmberg som arbetar på Stigen av Knut menar att färre luncher säljs idag, därför får de tänka smart.

Maria Svensson

Han säger att försäljningen är den samma men att färre lunchar idag jämfört med tidigare.

– Från att ha sålt till exempel 100 rätter säljer vi nu 60 till 80 på lunchen. Samtidigt ligger vi bra till i centrum och har nog störst trafik på grund av att den största parkeringen ligger här, säger han.

Lägga upp fint

Han menar att man får vara mer serviceinriktad och hålla kvar i stammisar.

– Om man lägger upp fint och har bra kvalité så behåller man gästerna, vi gör det där lilla extra, säger han.

Ett stenkast där ifrån ligger Palma pizzeria, vid kassan berättar en anställdatt även de höjt priserna.

– Vi har varit här i 20 år och allt har blivit dyrare, hyran, varor. Allt. Men kvalitén går alltid först, då höjer man hellre priserna än att köpa frysta varor.

Men hur mycket kan priserna öka innan gästerna slår bakut? Enligt många vi frågar ligger smärtgränsen på runt 150 kronor.

– Hade det varit billigare så hade jag nog ätit ute oftare, säger Leya, 22 från Gribbylund som ofta tar med låda.

Kikkan Sandqvist älskar att äta ute och få matinspiration, idag fick hon med sig mamma Marianne Lindqvist och moster Ninni Lind.

Kikkan Sandqvist älskar att äta ute och få matinspiration, idag fick hon med sig mamma Marianne Lindqvist och moster Ninni Lind.

Maria Svensson

Ett sätt att umgås

Kikkan Sandqvist käkar lunch ute minst en gång i veckan.

– Jag älskar att gå ut och äta mat för mig är det inspiration och ett sätt att umgås på, säger hon.

Hennes mamma och moster Marianne Lindqvist och Ninni Lind som är hennes lunchsällskap idag, håller inte helt med.

– Man kan inte äta varje dag, det blir mycket pengar för en pensionär. Men när dottern ringer så följer man med och då får det kosta vad det kostar, säger Marianne.

Poppis med ICA-lunch

ICA inne i centrumet startade med lunchen efter pandemin och säger att de ofta har fullt.

– Råvarorna har gått upp i pris men vi har inte så mycket att jämföra med, i början låg priset på 89 kronor för att vi ville testa, men då gick vi back. Nu är det många som kommer och vissa dagar önskade vi att vi hade 20 platser till i restaurangen, säger Daniel Forsström, kock.

Deras luncher ligger nu på runt 119 till 139 kronor – om det är fisksoppa som serveras, som idag.

– Det är klart att det finns en smärtgräns men jag vill ändå påstå att det är kvalitet som bestämmer, säger han.

Daniel Forsström, kock, tillsammans med Emelie Rustlund, avdelnings ansvarig, säger att lunchen på Ica blivit populär och tror kvalitet går före pris.

Daniel Forsström, kock, tillsammans med Emelie Rustlund, avdelnings ansvarig, säger att lunchen på Ica blivit populär och tror kvalitet går före pris.

Maria Svensson