Så kan fler avhoppare få hjälp att lämna gängen
Jörgen Larsson är i grund och botten polis. Idag arbetar han som forsknings- och utvecklingsledare för FoU Nordväst med kriminalitet som huvudområde.
Mitt i/Privat
20230330150333
20230330150343
Det är stora skillnader på hur kommunerna i nordvästra länet jobbar med avhoppare. Generellt är det få som får hjälp med att lämna sina kriminella liv.
Det framgår i en ny rapport, som ger förslag på hur fler kan få stöd.
Under ett års tid har kunskapscentrumet för nordvästkommunerna, FoU Nordväst, undersökt hur de åtta kommunerna arbetar med dem som vill hoppa av kriminella gäng.
Och nu är rapporten klar. Den visar att Järfälla kommun har hanterat 12 avhopparärenden under 2022 – vilket är flest av alla. Åtta av dessa ärenden ledde till en insats.
– Järfälla har kommit en bit på vägen gällande hur man organiserat sig och hur man tittat på målgruppen, vilket kan vara en anledning till att de har flest ärenden, säger Jörgen Larsson, forsknings- och utvecklingsledare för FoU Nordväst.
År 2020 genomförde Järfälla nämligen en upphandling för att ge stöd till avhoppare, efter att socialnämnden sett att allt fler ville lämna kriminaliteten. Det var den första upphandlingen av sitt slag i Sverige och i dag har kommunen flera aktörer som erbjuder olika typer av hjälp.
Järfälla har också en avhopparverksamhet i egen regi, där tre socialsekreterare arbetar.
Först med Sluta Skjut
I vår blir dessutom Järfälla och Upplands-Bro först ut i länet att börja med metoden Group Violence Intervention (GVI), även kallad Sluta skjut.
– Att man satsat på GVI är positivt då det blir som en form av inramning även för avhopparfrågan. Man börjar se målgruppen och tar ett ansvar för den, vilket naturligt gör att fler avhoppare kommer, säger Jörgen Larsson.
Efterlyser mer pengar
Trots Järfällas arbete med målgruppen upplever tjänstemännen att de når få avhoppare. Det har framgått under seminarier som representanter från kommunerna har deltagit i.
Där framkom även att det finns ett stort behov av kunskap om avhoppare inom socialtjänsten i kommunerna. En annan utmaning är att polisens snäva definition av vem som är en avhoppare krockar med socialtjänstens uppdrag.
Enligt polisens definition ska nämligen en avhoppare ha en hotbild mot sig, om denna lämnar sin kriminella gruppering.
– Om du av någon anledning inte uppfyller kriterierna som en avhoppare faller du ju utanför och registreras som något annat, säger Jörgen Larsson.
Tjänstemännen uttrycker också att det är oklart vilken verksamhet som ansvarar för vad. Flera menar också att det är svårt att hjälpa avhoppare då budgeten inte tillåter kostnaden.
Jörgen Larsson föreslår flera vägar framåt. Bland annat menar han att socialtjänsten kan arbeta mer uppsökande och berätta om hjälpen som finns.
– Många av dessa personer kommer i kontakt med socialtjänsten på något sätt. Många går på ekonomiskt bistånd eller på missbruksbehandlingar. De flesta i kriminella nätverk känner hopplöshet över situationen, då kan man behöva få till sig på ett konkret sätt att det finns hjälp att få, säger Jörgen Larsson.
Förslagen för att nå fler avhoppare
Inrätta en specifik enhet inom socialtjänsten som arbetar med endast avhoppare, både ungdomar och vuxna.
Skapa en gemensam fortbildning. Här bör Kriminalvården ha en central roll då de har erfarenhet när det kommer till att möta, utreda och behandla målgruppen. Polisen bör också vara en del då de ständigt kartlägger målgruppen och har kunskap om hur man bemöter hotbilder.
Skapa en kommungemensam avhopparverksamhet för de avhoppare som av olika anledningar inte uppfyller kriterierna för att klassas som en sådan, men som fortfarande behöver stöd för att lämna sin kriminella livsstil.
Källa: FoU Nordväst
Avhopparärenden per kommun
Ekerö: 0
Järfälla: 2 (2021)* och 12 (2022)
Sigtuna: 7 (2021) och 5 (2022)
Sollentuna: 3 (2021) och 3 (2022)
Solna: 1 (2021) och 3 (2022)
Sundbyberg: 0**
Upplands-Bro: 5 (2021)***
Upplands Väsby: 1 (2021) och 2 (2022)
*År 2022 började Järfälla registrera avhopparärenden på ett nytt sätt. Kommunen har därför svårt att få fram korrekt statistik för 2021.
**Sundbyberg haft ett fåtal ansökningar om avhopparstöd 2022 men alla avslogs då de sökande inte uppfyllde kriterierna.
***Upplands-Bro har endast uppgett siffror för 2022.
Källa: FoU Nordväst
Vad kommunrepresentanterna säger
"När är det en avhoppare och när är det någonting annat? Vad ska socialtjänsten jobba med, vad ska frivården och kriminalvården göra, vad är polisens jobb? Alltså, det är inte helt tydligt utan gör det lite svårjobbat. Socialtjänsten kan ju gå in men är det vår målgrupp?
"Det här är en långsiktig fråga, man behöver ganska lång placering- och rehabiliteringstid. Men säg det till vår chef, hen kommer inte betala någon placering på två år, i helskotta heller!"
"Hur många placeringar har ni haft? Hur många kommer det vara nästa år? Och då blir det så här: "ska vi satsa så här mycket pengar, den här personalen och den här arbetstiden, på bara 2 per år?" Nej. Förutsättningarna att kunna göra ett bra jobb är ganska begränsade."
"Både från politikerhåll och högsta ledningen säger man att det inte finns kriminella och avhoppare i vår kommun. Men vi som jobbar på enheten som utreder det säger att det visst finns. Så det finns en ganska stark diskrepans mellan vad politikerna och högsta ledningen tänker och vad socialsekreterare ser. Och jag upplever det som ett minerat fält."
"Vi kan ha en massa idéer och socialsekreterarna kan vara hur bra som helst, men till syvende och sist måste det vara någon som säger ja till kostnaden."
Källa: FoU Nordväst.
Om du av någon anledning inte uppfyller kriterierna som en avhoppare faller du ju utanför och registreras som något annat.
MiraHedberg
mira.hedberg@mitti.se
08-550 550 63