De åtta partierna i kommunfullmäktige får inte sällskap av något nionde. Redan kort efter valet stod det klart att gruppen "Övriga anmälda partier" haft marginellt inflytande på Sumpans väljare.

Tillsammans skrapar dessa partier ihop 1,39 procent av rösterna i kommunvalet. När det slutliga resultatet nu har presenterats står det även klart vilka av dem som har gjort bäst ifrån sig. Störst blir Medborgerlig Samling med 0,58 procent, motsvarande 182 röster.

https://www.mitti.se/nyheter/mitt-is-bevakning-av-valet-2022/repvdn!CLTEemuLyPyyjLSEM658Eg/

Uppstickaren Partiet Nyans, som rönte stora framgångar i Järvatrakten och Botkyrka, får blott 0,43 procent av rösterna i Sundbybergs kommunval. Det motsvarar 137 röster. Bäst för partiet gick det i Rissne, där det emellertid inte heller lyckades nå ens halvvägs upp till tvåprocentspärren.

Tilläggas bör att Partiet Nyans, till skillnad från Medborgerlig Samling, inte ställde upp med några tryckta namnvalsedlar i Sundbyberg.

De fick flest kryss

Apropå namnvalsedlar står det nu även klart vilka politiker i Sundbyberg som har personkryssats. I det avseendet kan kommunvalets tvåa Moderaterna ståta med en topplacering; med 654 röster fick gruppledaren Axel Conradi flest personröster av alla.

Näst flest kryss, 574 till antalet, fick Socialdemokraternas förstanamn Peter Schilling. Bronspengen togs hem av en annan moderat, partiets andranamn Josefin Malmqvist som fick 421 personröster.

Den slutliga mandatfördelningen har i skrivande stund inte presenterats. Enligt det preliminära resultatet får S 19 mandat i kommunfullmäktige, tre fler än förra mandatperioden. M tappar ett mandat och får 14, medan trean Vänsterpartiet ökar med ett mandat till åtta.