Skärholmens stadsdelsområde växer och kommer innan 20-talet är slut att ha en tredjedel så stor befolkning. Därmed behövs fler grundskoleplatser. För två år sedan började staden renovera och bygga ut Lillholmsskolan i Vårberg och nu är merparten av de nya byggnaderna på plats.

Skolan har fått två helt nya hus, i det ena finns matsal, bibliotek, NO-salar och klassrum för praktiska och estetiska ämnen som slöjd, bild och musik. I det andra huset finns klassrum för elever från förskoleklass till årskurs fyra. Skolan har också fått en ny skolgård.

– Vi har redan börjat flytta in de tre förskoleklasserna, Och vi har fått en fantastisk stor skolgård med lekpark, det är så roligt att se barnen där och att det är full aktivitet, det har eleverna inte varit bortskämda med, säger Lillholmsskolans nyblivna rektor Lina Harrysson.

Invigning i höst

Men bild-, musik- och NO-salarna behöver få inredning och möbler och övriga klasser får vänta med inflyttning till skolstarten i augusti när det kommer att bli en stor invigning av skolan. Sist görs idrottshallen om.

– Den gamla idrottshallen som används som matsal nu ska rivas och den nya idrottshall blir klar i december 2023, säger Lina Harrysson.

Var själv en strulig elev

Hon tillträdde sin post i april när den tidigare rektorn gick i pension.

Vad har du för vision för skolan?

– Att eleverna ska få en högkvalitativ utbildning som förbereder dem för gymnasiet, att de växer både socialt och kunskapsmässigt och att de känner glädje, trygghet och de har en plats där de kan var sig själva och bygga goda relationer.

Lina Harrysson tror att hon kommer ha nytta av att hon själv var en strulig skolelev som inte alltid hade toppbetyg.

– Jag tänker att även om det inte verkar så, så vill alla barn lyckas i skolan. Det ville ju jag med fast jag inte hade ord för det och kanske inte agerade som det. Man får inte ge upp om en endaste unge utan måste hitta nya sätt och nya lösningar, säger hon.

Vad är det som gör skillnad och får det att vända?

– Att man har goda relationer till sin lärare och känner tillit och att alla vill en väl och vill att man ska lyckas. Att man inte alltid får höra ”du är så här” och att man vet att även om man har gjort ett dåligt val så kan man göra ett nytt val och göra nya saker. Det tror jag är viktigt att vi förmedlar.

Hon lyfter också att det aldrig är försent och att man har många chanser att läsa upp sina betyg genom exempelvis komvux.