När alla röster är räknade och det slutgiltiga valresultatet presenterats står det klart att Vänsterpartiet och partiet Nyans blir kommunvalets vinnare sett till hur Järvabornas 38 valdistrikt har röstat.

Samtidigt backar Socialdemokraterna, som har ett klassiskt starkt fäste i området. 2018 röstade 46 procent i Järva på S och 20 procent på V i kommunvalet. S är visserligen fortfarande största parti, men i år fick de 34,71 procent av rösterna – ett tapp på 11,29 procentenheter. V gick framåt med 26,23 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: Valdeltagandet minskar i Järva

"Somalitowns" var droppen

Mohamed Nuur, Järvapolitikern som i början av året lämnade S för V, tror att väljarna i Järva tröttnat på retoriken inom S och att det speglat sig i hur de röstat.

– Jag var tvungen att byta linje för att sossarna bytte linje, och jag tror att samma sak gäller Järvaborna. S retorik har glidit allt mer åt hur högern och SD låter, det är nästan ingen skillnad på hur de pratar längre, säger han.

Statsminister Magdalena Anderssons uttalande i Dagens nyheter om "Somalitowns" tror han var droppen för många.

– Samhället måste så klart bli mer integrerat, men man kan inte uttrycka sig så om man vill att människor från områden som Järva ska känna sig inkluderade, det får stora konsekvenser, säger Mohamed Nuur.

Främst tror han dock att V:s framgångar beror på att de drivit frågor som annars hamnat i skymundan i valrörelsen, som marknadshyror och höjda pensioner.

– Det är sådana frågor som Järvaborna bryr sig om, men som andra partier helt verkar ha glömt bort i sin vilja att vinna poäng och röster på att enbart prata om hårdare tag och hårdare straff.

Elvir Kazinic (S) är vice ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. Han tror också att uttalandet om Somalitowns kan ha påverkat väljarna i viss grad.

– Ser man på uttalandet i sin helhet och läser texten förstår man vad Magdalena Andersson menade, men när just den meningen sprids ur sin kontext så förstår jag att det kan låta illa. Det är klart att folk i våra områden, där många är från Somalia, kan ha påverkats, säger han.

Partiet Nyans tar mark

Även partiet Nyans har vunnit röster i området. Sammanlagt fick de 3 116 röster i kommunvalet i Järva, 12,35 procent av rösterna.

I många valdistrikt blev de tredje största parti, och i valdisktrikt Rinkeby mellersta blev de det största partiet i kommunvalet, med nästan 30 procent av rösterna.

Inför valet räknade partiledaren Mikail Yüksel med att få 30 000 röster enbart i Järva. Så blev det alltså inte, men Mikail Yüksel ser ändå resultatet som en framgång.

– Nej, jag är inte missnöjd. Vi har fått många röster i området. De andra partierna har sig själva att skylla.

Nyans beskriver sig som alla minoriteters parti, och partiledaren har bland annat sagt att de vill förbjuda koranbränningar och att stoppa nedstängningar av muslimska friskolor.

Nyans har under valrörelsen fått kritik av andra partier. Både S och M har uttalat sig om att partiet spelar på människors rädslor och misstänkliggör myndigheter och andra partier. Bland annat annat då företrädare för Nyans gjort uttalanden som att muslimer motarbetas av riksdagspartierna, vilket M-toppen Ole-Jörgen Persson i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd sagt skapar klyftor.

Mikail Yüksel delar inte den bilden av partiet.

– Vi vill inte sprida misstro utan skapa ett samhälle där alla är inkluderade. De andra partierna motarbetar oss, säger han.

Tillbakagången analyseras

S gick framåt i stora delar av Stockholms stad, även i traditionellt blåa fästen. Elvir Kazinic är nöjd med det, men i Järva måste partiet dock analysera tillbakagången, menar han.

– Det har varit en turbulent valrörelse i området, med många hårda ord och felaktig information från andra partier, som spelat på människors rädslor. Det har tagit mycket energi från oss att bemöta och övertyga folk annorlunda, och jag tror att det kan vara en orsak till varför folk valt att lämna oss och rösta på till exempel Nyans.

Elvir Kazinic tror även att det låga valdeltagandet kan ha bidragit till minskningen.

– Vi måste ta det här på allvar, både röstningen och varför S förlorar väljare. Nu är det upp till oss att möta människor och prata med dem, lyssna på dem. Först då kan jag ge en bra analys av vad som gjort att vissa väljare valt att lämna partiet.