Det kärva ekonomiska läget i samhället gör avtryck i bostadskön hos det kommunala bostadsbolaget Haninge bostäder AB. För ett år sedan stod 38 000 personer i kö för en hyresrätt, i dag är kön uppe på 54 000.

– Det är en betydlig ökning och vad jag vet har vi inte sett en sådan ökning tidigare år. Det är många som vill flytta till hyresrätt, och de blir fler – ungefär 50-60 stycken nya i kön varje dag, säger vd:n Anders Gillberg.

Intresset är särskilt stort för de mindre lägenheterna.

– Tidigare fick mina medarbetare ofta frågan om det finns några stora lägenheter lediga, nu frågas det efter de mindre, säger han.

Demensboende blir bostäder

I dag finns 2 378 lägenheter i Haninge bostäders bestånd, och ungefär 10 procent av dem, det vill säga runt 240 stycken lägenheter, byter hyresgäster varje år.

Ytterligare 89 hyresrätter är på gång. I höstas påbörjades bygget av tre sammanbyggda fyrvåningshus med 67 bostäder vid Parkvillan i Västerhaninge. Lägenheterna där ska vara klara för inflyttning nästa sommar.

Två byggnader ska också byggas om till totalt 22 lägenheter. Det handlar om det tidigare demensboendet Lovisagården på Kulfångsgatan i Vendelsö där 19 lägenheter ska vara klara nästa höst. Även en lokal på Moränvägen i Jordbro ska konverteras till tre lägenheter.

Det tidigare demensboendet Lovisagården i Vendelsö ska Haninge bostäder bygga om till 19 lägenheter, varav fler större, med start i höst.

Det tidigare demensboendet Lovisagården i Vendelsö ska Haninge bostäder bygga om till 19 lägenheter, varav fler större, med start i höst.

Maria Nykvist

Men därefter är det troligtvis byggstopp ett tag framöver, tror Haninge bostäders nya ordförande Marietta De Poubaix-Lundin (M).

– Kostnaderna har stigit enormt mycket och därför är det svårt att dra i gång nya projekt. Om vi ska bygga måste vi kunna räkna hem det på hyran. Vi kan inte låta andra hyresgäster som redan bor betala, för då skulle folk skrika högt, säger hon och fortsätter:

– Det är heller inte bara att bygga nytt, man måste också ta hand om det man redan har. Haninge bostäders bestånd är ganska gammalt och det krävs ständiga upprustningar.

Hon ser i så fall hellre möjligheten att det blir fler konverteringar av lokaler, till exempel källarlokaler.

– Det skulle i så fall bli mindre lägenheter som passar ungdomar. Men förmodligen blir det också för dyrt.

Ny vision

Det nya borgerliga Haningestyrets (M, KD och L) vision de kommande åren är att Haninge snarare ska förtätas med fler villor. Huruvida det påverkar framtida projekt för Haninge bostäder är för tidigt att säga, enligt Marietta De Poubaix-Lundin.

– Jag har ansvar för att inte dra i gång projekt som vi inte kan ro hem ekonomiskt, det är det som styr. Det måste också vara på en lämplig plats och till kostnader som folk kan betala hyran för. Men faktum är att nästan allt som har som byggts i Haninge de senaste åren är hyresrätter, och då menar jag inte bara Haninge bostäder utan även andra bolag med likvärdig hyra.