Roland Ulvselius har skrivit manus till en lång rad folkkära tv-produktioner och humorprogram, som Parlamentet, Robins och Kvarteret Skatan.

Nu titulerar han sig alltså även manusförfattare till Julkalendern i SVT, Trolltider – legenden om Bergatrollet, är en uppdaterad version av klassikern från 1979.

– Ett hedersuppdrag!

Vad har du själv för relation till Trolltider, alltså originalet?

– Jag är 50 år och så pass gammal att jag kommer ihåg den. De osynliga fotspåren i snön, de små trollen. Jag var jätterädd för Mara, häxan. Hela storyn var magisk och lite läskig också. Men nu vet man ju att allt ordnar sig i slutet.

Hur uppstod idén till en ny Trolltider?

– Jag och min manusförfattarkollega Ola Norén fick frågan för ett och ett halvt år sedan. Trolltider är en av svenska folkets mest älskade julkalendrar och SVT hade i flera år längtat efter en remake. Vi skrev tre avsnitt och lite om våra visioner kring skådespelare. SVT var på. Och det var fantastiskt nog skådespelarna Kjell Bergqvist och Katarina Ewerlöf också, precis som vi hoppades.

Kjell Bergqvist och Helmon Salomon som Gorm och Dorabella i SVT:s julkalender Trolltider – legenden om Bergatrollet.

Kjell Bergqvist och Helmon Salomon som Gorm och Dorabella i SVT:s julkalender Trolltider – legenden om Bergatrollet.

Johan Paulin/SVT

Hur är det att skriva för en så bred publik?

– Målgruppen är 0-99 år, den värsta man kan ha egentligen. Det ska tilltala farmor och barnbarnen, helst föräldrar och tonåringar också. Jag och Ola har testat en del på våra egna barn och försökt få med mycket av det tittarna gillade med originalet, som sångerna och flera av karaktärerna.

Du är komiker och har jobbat som standup. Hur märker tittarna det?

– När det är spännande är det också lite roligt, för att det inte ska bli för läskigt. Scener med en ganska sur och bitter Henrik Dorsin och konstiga dejter med ungkarlar i pensionsåldern är kul för vuxna också. Har man minsta lilla barnasinne kvar så skrattar man nog gott.

Berätta något om din kreativa skrivarprocess.

– Vi har en skrivarlya i Småland och de där småländska skogarna funkade bra som inspiration när vi började med Trolltider. Men oftast jobbar jag hemifrån. Då kan man tvätta på arbetstid, det uppskattar min fru. Precis som Astrid Lindgren så skriver jag halvliggandes i soffan. Ingen har skrivit bättre än Astrid Lindgren.