Centrum

I bottenvåningen av ett vackert stenhus på Berzeliigatan ligger en blygsam liten butik med mörkgrön korgmarkis.

Innanför dörren till Helenes smörrebröd kliver man rakt över Öresund.

I glasmontern står konstverken på rågbröd framdukade: Räkor, panerad spätta, leverpastej, rostbiff, salami, sill och ägg. På de fyra små borden i mörkt trä står rödvita flaggor och väggarna pryds av inramade fotografier från danska städer och även ett porträtt av smörrebrödens urmoder, kocken Ida Davidsen.

Poppis. Smörrebröd med rostbiff med remouladsås, rostad lök och pepparrot tillhör de populäraste.

Poppis. Smörrebröd med rostbiff med remouladsås, rostad lök och pepparrot tillhör de populäraste.

Dino Soldin

Meny med personlighet

För tio år sedan flyttade Helene Hammer till Göteborg med en dröm om att öppna en egen smörrebrödsbutik.

När hon fick syn på att en liten sushirestaurang i närheten av Korsvägen var till salu fanns det inget att fundera på.

– Jag kommer ju från Danmark och är uppvuxen med smörreböd. Jag har alltid jobbat i kök och drömt om att ha något eget. När jag hittade den här lokalen så tänkte jag direkt "där är den ju". Den stod och väntade på mig.

Den personliga prägeln är genomgående och på menyn går det att lista ut att Helene Hammer kommer från Rönne på Bornholm, att hennes syster Marianne gillar rödspätta, sonen Marcus föredrar Rostbiff och att dottern Josephines favorit är skivad potatis med majonäs. Fotograf Hammes, som gärna valde kokt ägg med inlagd sill, var hennes mans farfar.

Ett decennium. Den 1 februari firar Helenes Smörrrebröd på Berzeliigatan tio år.

Ett decennium. Den 1 februari firar Helenes Smörrrebröd på Berzeliigatan tio år.

Dino Soldin

Take away under pandemin

Så hur ska då ett riktigt smörrebröd vara?

– Förutom det danska rågbrödet så är det pålägget som är grejen och det ska vara mycket. De mest klassiska är nog rostbiff med remouladsås, rostad lök och pepparrot, leverpastej med bacon, svamp och gurka och självklart räkor, särskilt här i Göteborg.

Öl är den givna drycken till ett smörrebröd, eller ett glas vin till räkorna.

Danskflaggat. Rostbiff och leverpastej är vanliga ingredienser på det danska smörrebrödet.

Danskflaggat. Rostbiff och leverpastej är vanliga ingredienser på det danska smörrebrödet.

Dino Soldin

Helene Hammer menar att den danska nationalrätten passar lika bra som lunch som att bjuda på till såväl festen som bröllopet eller begravningen. Hon tror att det är därför som trenden står stadigt, medan andra kommer och går.

– Under de här tio åren har populariteten varit ungefär den samma, även under coronapandemin. Det var många som ville ha take away när de satt hemma och jobbade.

Var äter man de bästa smörrebröden i Danmark?

– Jag skulle säga De lille apotek i Köpenhamn.