Sen 2014, när stadens Tyck till-app lanserades, har klotteranmälningarna ökat stadigt. Från runt 4 500 vid appens startår till rekordmånga 29 300 klotterklagomål i fjol.
Ökningen beror enligt trafikkontoret både på att det faktiskt klottras mer, men också på att fler har koll på att appen finns. Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är den senare förklaringen det främsta skälet till att klotteranmälningarna stegrar.
– Ja, grovt räknat så har inte mängden klotter dragit väg i närheten så mycket utan det har varit ganska stabilt de senaste åren, säger han.
Växter vapen i ny handlingsplan
Han anser att stadens policy, att klotter som anmäls ska tas bort inom 24 timmar, håller skadegörelsen i schack. Men staden ska nu jobba med fler insatser för att ytterligare pressa tillbaka klottret.
I en ny handlingsplan slås det bland annat fast att man allt mer ska använda material som är lätta att sanera och som är svåra att klottra ner på utsatta platser. Klottrare ska också stoppas – av grönska.
– Ofta är det tomma ytor som är tilltalande att klottra på men sätter vi upp spaljéer med klätterväxter till exempel så blir det svårare, samtidigt som miljön blir trevligare, säger Daniel Helldén.
Sanering för miljoner
Att satsa på underhåll och upprustning pekas också ut som centralt för att förebygga klotter. Samtidigt pekar trafikkontoret på att deras budget är begränsad och att det förebyggande arbetet kan få stå tillbaka när klotter som anmäls snabbt ska tas bort. “Det är väsentligt att medel räcker även för proaktiv sanering”, enligt kontoret.
Men någon större klottersatsning finns inte i budgeten som i år är på drygt 21 miljoner kronor. Saneringen har de senaste två åren kostat trafikkontoret runt 20 miljoner årligen.
– Det förebyggande arbete är prioriterat. Behövs det mer medel så får vi se över det, säger Daniel Helldén.