Cutten. Tre personer från golfklubben i Kevinge kvalade in till slutspelet - cutten som det kallas i golf. Foto: MoreGolf Mastercard Tour

Rekordmånga från Danderyd på proffstouren

Stockholms golfklubb i Kevinge tar ett modernt rekord i antal deltagare vid svenska proffstourens tävling i Vidbynäs. ”Det är unikt” säger arrangören.

  • Publicerad 17:19, 4 jun 2021

Arrangör. Arrangör och Danderydsbon, Frida Bräster. Foto: Matilda Wahren/MoreGolf Mastercard Tour

Sommaren är här. Med den har den högsta ligan i golfen rivstartat och för närvarande pågår en tävling på Vidbynäs golfbana, i närheten av Södertälje. Det är den tredje tävlingen i svenska touren och kommer att pågå fram till oktober.

Till tävlingen har Stockholms golfklubb i Kevinge slagit rekord, enligt Svenska golfförbundet. Totalt 14 av 150 deltagare kommer från klubben.

– Det är verkligen ovanligt många. Touren är gammal och det här är inte siffror som vi mäter, men vi kan säga att det åtminstone är ett modernt rekord, säger Göran Söderqvist på golfförbundet.

Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms golfklubb, tycker att det är kul. Enligt honom kan den höga siffran bero på flera saker, bland annat att golfbanan är tillgänglig för många som bor i Danderyd och dess närhet.

– Det är fantastiskt roligt. Vi har många unga spelare och många tränar väldigt bra, så det känns väldigt kul, säger han till Mitt i.

En av arrangörerna på touren, Frida Bräster, meddelar att större klubbar brukar ha ungefär sex till åtta deltagare. Totalt är det cirka 350 personer som brukar kvalificera sig till touren.

– Så det är verkligen extraordinärt att man har 14 spelare som är med i tävlingen. Det är unikt för en klubb att ha så många spelare på så hög nivå, säger hon till Mitt i.

Topp tio

Idag fredag pågår slutspelet på tävlingen i Vidbynäs om prissumman på 420 000 kronor.

Jonas Widegren hoppas på ett bra resultat.

– Tre spelare från oss klarade cutten. Målet är att någon kommer topp tio, säger han.

Den svenska touren är en årligen återkommande topptävlingarna inom golfen i Sverige.