Betydligt färre inbrott och inbrottsförsök har anmälts till polisen i vinter, jämfört med tidigare vintrar.

De två första månaderna 2023 hade 17 inbrott och inbrottsförsök hunnit anmälas – varav 11 fullbordade – enligt polisens statistik.

Hittills i år har bara fyra anmälningar kommit in. Två av dessa gäller fullbordade bostadsinbrott.

– Det är en liten tidsperiod och kan se annorlunda ut på helårsbasis – men det har varit riktigt få inbrott i bostäder i vinter, säger kommunpolisen Thommy Brännström.

– Det här året har i perioder varit mycket kallare och det har varit mer snö. Vi vet att vädret påverkar brottslighet.

Grannen är vaken

Även en aktiv grannsamverkan och många kontaktombud på ön gåller tjuvarna borta, enligt Thommy Brännström.

– Statistik visar att inbrotten främst sker i områden som inte har grannsamverkan och vi har ju många grannsamverkansområden på ön.

I ett område med grannsamverkan finns det skyltar som varnar för att människor i området är extra vaksamma.

– Tjuvarna vill inte bli sedda, de vill dölja sin framfart. De väljer hellre ett område där det inte framgår att människor vaktar varandras bostäder.

Samarbetar

Lejonparten inbrott sker dagtid, vardagar när människor förväntas vara på jobbet. Men då rullar också grannstödsbilen på ön.

Kerstin Larsen, ordförande för grannstödsbilens styrgrupp, tycker att de har ett gott samarbete med både staden och polisen.

– Vi har regelbunden kontakt med kommunpolisen och lägger informationsblad i brevlådor om hur man undviker inbrott och bedrägerier, säger hon.

– Sedan bevakar vi också klotter, vägskyltar och potthål och rapporterar till kommunen som brukar vara snabba på att åtgärda det vi sett.

Bostadsinbrotten generellt blivit färre i Sverige.

– Med tanke på att det är kämpigt för många i samhället nu så hade man kunnat tro att inbrotten skulle öka, men det ser vi alltså inte.

– I vinter kan jag tänka mig att kylan och snön har påverkat. Regnar det så håller sig även tjuvarna inomhus.