Det var förra veckan när Samiras syster satt i köket i lägenheten på Bredängsvägen och pluggade som hon fick se en råtta hoppa upp på utemöblerna på balkongen. 

– Hon skrek in till mamma och mig som var i vardagsrummet att det var en råtta på balkongen men vi trodde henne inte eftersom vi bor tre trappor upp, säger Samira. 

Men när de gick in för att titta såg de att det inte bara var en utan tre råttor, två av dem klättrade i soffan den tredje klev omkring under filten. 

– Vi blev jätterädda alla tre, säger Samira.

SE FILM: HÄR SPRINGER RÅTTORNA OMKRING

Råttor

Kunde inte sova

Och under natten blev det värre.

– Råttorna hoppade mot fönstret flera gånger som om de försökte hitta vägen ut. Mamma kunde inte sova och inte jag heller, säger Samira. 

Hon kan inte förstå hur råttorna tagit sig så högt upp i huset eller varför de har kommit till deras balkong.

– Vi brukar inte lägga matrester eller smulor på balkongen och mamma bruka alltid städa där. Det enda vi har på balkongen är pantburkar, så jag vet inte varför de är hos oss, säger hon. 

Samira. läsarbild

Samira har kontaktat Primula fastigheter som äger huset. 

– Först trodde de inte på mig, jag fick tjata jättemycket och skicka bilder. Men sedan kom de och satte in råttfällor men råttorna är fortfarande kvar. Det är jätteobehagligt, säger hon.

Fastighetsägaren vill inte svara om råttproblem

Lokaltidningen Mitt i Skärholmen har kontaktat Primula fastigheter eftersom vi ville ställa frågor om de har problem med råttor även i andra fastigheter i området, vad de gör för att få bort råttorna och vad de tror att det beror på att de kommit dit. Men Primula fastigheter meddelar via mejl att de inte vill uttala sig om en pågående felanmälan. 

Enligt Malinda Flodman, pressekreterare på trafikkontoret, vet de inte hur många råttor det finns i Stockholm, men antalet är relativt konstant eftersom staden använder ungefär lika mycket råttgift för att bekämpa dem från år till år.

Är det vanligt att råttor tar sig upp på balkonger flera våningar upp?

– Det händer då och då, det beror på vad det är för fasad. Men generellt så bosätter de sig inte på balkonger om det inte finns tillgång till mat och vatten, säger Malinda Flodman. 

Vad ska man göra om man får råttor på sin balkong?

– Man får kontakta någon som kan bekämpa råttor. Och se till att det inte finns tillgång till mat eller vatten så att det blir mindre attraktivt för råttor att bo där.