Det luktar bränt och garageväggarna är sotiga. Runt parkeringsplatserna på däcket, alltså garagetaket, sitter avspärrningsband för att hindra människor från att hämta sin bil. Men när Mitt i besöker platsen har två personer passerat avspärrningen och är i färd med att backa ut sin bil från parkeringsplatsen.

Men de hinner inte köra många meter innan polisen, ditringda av en väktare, är på plats.

– Det är rasrisk. Marken kan rasa. Avspärrningsbanden sitter uppe av en anledning. Man får inte gå in på parkeringen, säger polisen till de två män som försökte hämta sin bil.

– Det är tråkigt. Det är så mycket som pågår hela tiden. Skjutningar och bilbränder, säger en av de båda männen innan de går därifrån i ogjort ärende.

Ingen människa skadad

Det var vid midnatt natten till i måndags som branden bröt ut. Tjocka rökmoln bolmade ut ur garaget men enligt polisen finns ingen uppgift om att någon människa ska ha skadats. Polisen bedömer dock att runt 60 bilar är mer eller mindre förstörda.

På onsdag ska garaget besiktigas. Efter det vet polisen närmare när alla invånare kan få tillgång till sina bilar.

På onsdag ska garaget besiktigas. Efter det vet polisen närmare när alla invånare kan få tillgång till sina bilar.

Angie Gray

En av de som har sin bil nere i garaget är Vårbergsbon Walther Brandl. Eftersom det råder rasrisk vet varken han eller polisen om Walthers bil är förstörd eller inte.

– Jag har ingen aning. Men med tanke på hur det såg ut när det brann är jag rätt säker på att bilen är keff. Det som är tråkigast är att vi inte fått någon information. Jag har ringt massor för att ta reda på vad som händer, säger han.

Och Walter Brandl har besked att ge. Han fick tag i polisen Anders Garter som utreder branden. Enligt Anders Garter ska garaget besiktigas onsdag förmiddag.

– Då får vi se hur konstruktionen mår. Om det går att stötta upp själva byggnaden, om det behövs. Det beror på vilket skick byggnaden är i, säger Anders Garter till Mitt i.

Knackat dörr

Först efter besiktningen, och när huset är tillräckligt säkert att gå in i, kan polisen göra en teknisk undersökning i garaget. Sedan kan alla invånare hämta ut sina bilar.

Än så länge finns ingen misstänkt gärningsman för mordbranden. Polisen har knackat dörr i området och letat efter misstänkta gärningsmän på filmer från övervakningskameror i området.

Invånaren Walther Brandl tror dock att fler än 60 bilar kan vara förstörda.

– Säg att det finns cirka 150 platser och att lite över hälften var upptagna. Vad ska man säga, det är så jäkla trist att en eller två idioter ska förstöra för alla andra. Bara i vår familj är det tre personer som är direkt påverkade och som helt plötsligt måste lösa sin situation på nolltid, säger Walther Brandl.