Sedan länge tampas Svenska kyrkan med ett svikande medlemsantal. Krasst sett innebär det minskade ekonomiska resurser.

Lundby församling har konstaterat att "kostymen på ett eller annat sätt behöver krympa" och förra året genomfördes en lokalförsörjningsplan. Bedömningen är att minst en av församlingens fastigheter måste avvecklas förklarar kyrkoherde Annika Larsson.

– Budgeten går inte ihop. Det är verkligen tråkigt, men alternativet skulle vara att vi är tvungna att säga upp personal. En tom lokal där man som mest kan gå in och tända ett ljus, det är inte någon kyrka, säger hon.

Förslaget har rört upp känslor.

– Hur kommer det sig då att man samtidigt kan låna pengar för att bygga ut församlingshemmet vid Brämaregårdens kyrka samt utöka verksamheten i Biskopsgårdens kyrka?

Den frågan ställer sig flera av församlingsmedlemmarna som i tisdags samlades utanför kyrkan för att protestera mot förslaget.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man väljer att lägga ner en kyrka i ett utsatt område. Man lämnar folk i sticket samtidigt som Svenska kyrkan ska stå för gemenskap, säger Lena Pettersson, som varit medlem i församlingen sedan 1984.

Hon får medhåll av Sretanka Padjen som också är boende i området.

– Det är så många verksamheter som redan lagt ner på torget och nu också detta. Det är katastrof.

"Lämnar inte området"

Går förslaget om att lägga ner Länsmansgårdens kyrka igenom, innebär det inte att Svenska kyrkan lämnar området, menar kyrkoherde Annika Larsson.

– Vi inser att det slår hårt mot ett område där det inte finns så mycket andra verksamheter och har haft med det i avvägandet. Vi funderar på hur vi kan vara närvarande på torget på andra sätt och det finns planer på att köpa en minibuss. Dels för att kunna vara mer mobil som kyrka, dels för att kunna bistå med skjuts till olika aktiviteter.

Att församlingen inte själva äger marken som Länsmansgårdens kyrka ligger på, utan arrenderar den av Göteborgs stad, har spelat in i beslutet.

– Det gör vi inte heller när det gäller Tolereds kyrka. Men det finns alternativ för de som bor i Länsmansgården. Tolereds kyrka ligger 2,5 kilometer bort och Biskopsgårdens kyrka 3,3 kilometer bort, säger Annika Larsson.

Fram till första advent, 27 november, kan allmänheten skicka in synpunkter på förslaget genom skrivelser till kyrkorådet.

Kyrkorådet ska sedan behandla ärendet bakom stängda dörrar 5 december innan det skickas vidare till kyrkofullmäktige för beslut, 15 december.