I samband med att skolorna började i slutet av sommaren ökade antalet personrån mot unga i Haninge, då särskilt i Tungelsta och Västerhaninge.

Därefter har det varit relativt lugnt, enligt Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen – tills nu.

Sedan i söndags har fyra rån där unga rånar andra unga anmälts i Haninge.

– Det är möjligt att det är för att det höstlov som det sker en ökning just nu, säger han.

I söndags var det två pojkar i yngre tonåren som misshandlades och rånades på en mobil i Brandbergen. Fyra ungdomar greps kort efter misstänkta för rån och försök till rån, men släpptes samma kväll på grund av deras unga ålder.

https://www.mitti.se/nyheter/fyra-gripna-efter-ran-mot-tva-pojkar/repvjE!QHiVaYhBfjjz0rz8VvjQg/

På måndagen var det två pojkar i yngre tonåren som misshandlades och tvingades lämna ifrån sig mobiler och märkeskläder i Jordbro. Gärningspersonerna ska ha varit i 15-årsåldern.

– Där har vi inga misstänkta, men vi har vissa uppslag så som signalement. Det behövs dock lite mer än så, säger Lars-Göran Rehn.

Ökad polisnärvaro

Och under tisdagen var det ytterligare två rån, ett vid Tungelsta station och ett vid Sågdalsvändan i Vendelsö.

Även i de båda fallen ska två unga personer ha omringats av flera andra unga, hotats och tvingats lämna ifrån sig märkeskläder.

Vid rånet i Sågen ska en av gärningspersonerna ha varit beväpnad med kniv. Där finns signalement, men ingen gripen. Det finns inte heller någon misstänkt för rånet i Tungelsta.

Polisen jobbar nu extra för att försök undvika fler rån, men Lars-Göran Rehn säger att det är svårt i och med att de sker på så skilda platser.

– Vi försöker vara synliga där vi vet att ungdomarna är, säger han.