– Det kom som en jätteglad överraskning! säger den 49-åriga exilförfattaren.

Samhällsviktiga frågor som rasism, sexism och kvinnoförtryck är centrala i Rana Soleimanis författarskap.

Hennes böcker finns översatta till svenska, engelska, franska, hebreiska och kurdiska. Hon är medlem i Svenska författarförbundet och Svenska PEN.

– Jag känner mig både glad och hedrad att ha fått Sollentuna kommuns kulturpris. Jag vill ägna priset till de modiga kvinnor i världen som har stått upp mot ojämlikhet och förtryck genom historien, säger Rana Soleimani.

Till Sverige 2014

Hon började skriva professionellt för drygt 20 år sedan, men hennes första roman nekades tillstånd att publiceras av det iranska kulturministeriet.

2014 flyttade Rana Soleimani till Sverige med sina två barn och året därpå gav hon ut novellsamlingen "Visste du?" som inte heller hade fått publiceras i Iran.

Sedan dess har Rana Soleimani gett ut flera uppmärksammade och prisbelönta romaner. Den senaste, ”Khansh”, som släpptes tidigare i år tar sig an HBTQ-personers livssituation i Iran.

Rana Soleimanis skrivande rör sig i olika genrer men gemensamt för alla hennes böcker är att de bryter mot den patriarkala kulturen och det religiösa samhällets syn på sex.

Sammanlagt delar Sollentuna kommun i år ut 115 000 kronor i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur- och fritidsområdet, där kulturstipendiet är det största.