Förvaltningshuset, Slakthusområdet. 25/5.

De utställda stolarna räcker precis till, ett trettiotal personer har samlats för att vara med på den allmänna frågestunden innan politikerna i Enskede-Årsta-Vantör har sitt månadsmöte.

De flesta på åhörarplats är där för att prata om Rågsved, mer specifikt om fritidsgårdens framtid. När nämndens ordförande frågar hur många som vill säga något räcker flera upp handen: barn, ungdomar, vuxna.

Det går rykten om att fritidsgården ska läggas ner. Men det ligger ingenting i det, svarar Hassan Jama (V), nämndens ordförande. I fråga på fråga nämner medborgarna vikten av en meningsfull fritid, den egna och barnens.

Det var 2019 som fritidsgården tvingades stänga på grund av stök. När den återöppnade var det med en sänkt åldersgräns – personer över 15 var inte längre välkomna utan hänvisades till fritidsgårdarna i Högdalen eller Hagsätra.

– Vart ska de över femton ta vägen? Ska de stå i centrum och sälja knark, undrar en frustrerad person som tagit sig till mötet.

Faysal Mahad är med i Rågsveds kulturförening som vill skapa en samhörighetskänsla i området. "Jag känner ungarna här, vi är som deras storebröder och mentorer. Vi har ett ansvar och vill ta det."

Faysal Mahad är med i Rågsveds kulturförening som vill skapa en samhörighetskänsla i området. "Jag känner ungarna här, vi är som deras storebröder och mentorer. Vi har ett ansvar och vill ta det."

Angie Gray

Två mord

På nyårsafton detonerade en sprängladdning i en port i Rågsved. I april sköts en ung man till döds i en gångtunnel, i maj sköts tre personer utanför och inne på en restaurang i Rågsved. En man i 20-årsåldern dog av sina skador och en skadades allvarligt.

Rågsveds centrum, 5/6.

En polisbil cirkulerar i centrum, två poliser stiger ur bilen och pratar med några killar. Efter en kvart åker de därifrån. Någon halvtimme senare kommer en annan polisbil, också den tar ett varv.

Polisen arbetar med ökad närvaro och synlighet i området.

– De flesta är glada över det. Vi har ett fokus på Hagsätra och Rågsved, sårbara områden, och vill vända utvecklingen där på riktigt. Vi har dessutom ett bra samarbete med staden som återkommande följs upp. Men man ska komma ihåg att det tar tid att förändra, säger Mikael Sundberg, kommunpolis.

Stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) är också inne på att det inte går i en handvändning och att det krävs ett helhetsgrepp.

– Men vi tänker vända utvecklingen och vi kommer inte att ge upp. Vi satsar väldigt mycket på Rågsved. På trygghet, kultur, aktiviteter och detaljer, som till exempel belysning. Vi planerar ju också att flytta förvaltningshuset dit, säger han.

Hassan Jama (V).

Hassan Jama (V).

Mimmi Epstein

Läser av stämningen

Intisar Idris bor i Rågsved sedan flera år tillbaka och har barn på fritidsgården. Hon är en av dem som kom till stadsdelsnämndens möte och hon oroas över utvecklingen i området.

– Tryggheten är A och O, men i dag känns det inte säkert. Man läser av stämningen när man går genom centrum, kommer det hända någonting? Folk är rädda. Vi grannar pratar om morden, barnen pratar om det. De frågar "vem dog? Varför sköt de?". Hur ska man förklara det för en sjuåring?

Hon säger att fritidsgården är en trygghet men att det märktes när åldersgränsen sänktes. Det vittnar flera personer som Mitt i pratar med om.

– Det blev fler ungdomar i centrum, de sugs in i "eländet". Jag vill inte låta barnen gå hem själva längre, utan hämtar dem från skolan, säger Intisar Idris, som själv tar bilen till affären om hon behöver ta sig dit på kvällstid.

– Några minuters promenad är det egentligen. Det är ju hemskt att det ska vara så.

Stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) berättar att flera satsningar görs i Rågsved, bland annat kommer man att ha sommaraktiviteter för barn och unga på torget.

Stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V) berättar att flera satsningar görs i Rågsved, bland annat kommer man att ha sommaraktiviteter för barn och unga på torget.

Angie Gray

Vad tror du behövs för att vända utvecklingen?

– Satsningar på barn och ungdomar. På fritidsverksamheten och kultur. Gör utflykter och håll barnen aktiva så att de skaffar intressen i tidig ålder.

Faysal Mahad är uppvuxen i Rågsved och var också på mötet. Han beskriver sig som en eldsjäl som vill områdets bästa. Han representerar Rågsveds kulturförening, en ideell förening som ordnar aktiviteter för unga i området.

Vi ses på torget och han hejar på de flesta.

– Jag känner ungarna här, vi är som deras storebröder och mentorer. Vi har ett ansvar och vill ta det. Men vi gör det ideellt och utan bidrag, vi behöver få till ett samarbete med kommunen och andra aktörer, säger Faysal Mahad.

– Vi vill kunna fånga upp fler ungdomar och ordna aktiviteter och kurser för dem.

Han säger att centrum tidigare var "en plats där alla kunde vara".

– Men det har blivit mer otryggt. Vi behöver komma tillbaka till en känsla av samhörighet. Just nu känner man av en tryckt stämning. Det är klart att det blir så, när någon mördas tänker många "är det min tur om några år?". Vi förlorar våra vänner. Läget blir värre och värre. Ingen mår bra av det här.