I viken under Mariebergsbron låg minst åtta svanar och en and döda i slutet av januari. Flera skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning.

Två svanar, en från Essingen och en från Djurgårdsbrunnskalen, har nu analyserats. Proverna visar att dödsorsaken var fågelinfluensa.

Flera fall

Fler svanar kommer inte att testas.

– Om det kommer rapporter om döda svanar på andra platser i Stockholm kan vi utgå från att det är samma sjukdom, säger Malin Grant, epidemiolog vid SVA.

De testade svanarna bar på viruset H5N1. Sedan tidigare har också en gräsand vid Järlasjön och en and vid Södertälje testats positivt under vintern.

Senaste tiden är det vid Essingen som flest knölsvanar har dött, men det hittats döda fåglar på andra ställen, bland annat  i Djurgårdsbrunnskalen vid Kaknäs.

Senaste tiden är det vid Essingen som flest knölsvanar har dött, men det hittats döda fåglar på andra ställen, bland annat i Djurgårdsbrunnskalen vid Kaknäs.

Olle Anrell

Viruset har funnits i Sverige sedan 2020, men dess arvsmassa förändras och slår olika tufft mot olika arter. I somras slog det till exempel hårt mot måsar, medan svanar, änder och gäss är de arter som främst dör nu.

I andra delar av Sverige har årets vintervariant av fågelinfluensa spridits sedan i oktober. Men i Stockholm har det bara varit enstaka fall fram till nu. Februari och mars är högriskmånaderna och sedan kommer det att klinga av, enligt Malin Grant.

– Vi har haft det här de senaste tre vintrarna och sett att ett antal fåglar dör. Men vi hoppas att det inte ska bli den massdöd som vi främst sett under sommartid när vissa arter häckar i större kolonier.

Kan inte begränsa

Viktigt är att inte tamfåglar blir smittade eftersom det kan slå mot hårt mot större kommersiella anläggningar.

Några åtgärder för att begränsa smittan mitt i stan lär däremot inte sättas in.

– Det är begränsat vad man göra med vilda djur i stadsmiljö. Men om det ligger döda fåglar där människor och djur rör sig kan kommunen ta bort dem.

Försiktig med hunden

Risken för att viruset överförs till människor är mycket liten, enligt epidemiologen. Men det gäller ändå att vara försiktig och aldrig röra fåglarna.

Och även om det är extremt ovanligt att hundar smittas ska hundägare också vara försiktiga.

– Ser man svanar, änder och gäss i det här området ska inte hundarna komma i kontakt med dem. Det är försiktighetsprincipen som gäller där också.

Malin Grant, epidemiolog vid SVA.

Malin Grant, epidemiolog vid SVA.

Göran Ekeberg/AddLight

Även om inte fler svanar lär testas får allmänheten ändå gärna kontakta SVA om de ser döda fåglar.

– Alla är inte intressanta för analys, men rapporten kan ändå vara värdefull för bedömningen av smittläget, säger Malin Grant.