Düsseldorf, Skåne – premiär

Kärlek, död och synthmusik. ”Düsseldorf, Skåne” är en coming of age- och kärlekshistoria som handlar om tonårskänslor, klass, föräldrar som inte klarar av livet, kärlek, död och om kraften i kreativitet och skapande för att överleva. Patrik Blomberg Book tar oss med på en resa till 80-talet och den skånska landsbygden. Här bor Fredrik, sångare i det lokala synthbandet som ska göra sin första spelning – den som ska bli biljetten bort – samtidigt som det händer omvälvande saker i relationen till både flickvännen Nina och föräldrarna, händelser som vänder upp och ner på Fredriks liv. Filmen utforskar tonårslivet och ger en skildring av en tid då synthmusiken präglade ungdomskulturen. Patrik Blomberg Book har regisserat ett 60-tal musikvideor åt artister som bland andra Weeping Willows, Eggstone, Caroline af Ugglas och Pandora. 1992 gjorde han sin första kortfilm producerad av Danska Filmverkstan i Köpenhamn, och 2010 tilldelades han både en Robert och TV-Prisen, de danska motsvarigheterna till Guldbaggen respektive Kristallen, för dokumentären ”Lille Voksen”. Han ligger även bakom kultförklarade 80-talssynthbandet Ausgang Verboten.

Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, fredag 9 februari, kl. 20.00–21.35.

Loney Dear gästar Stora Teatern med nytt album.

Loney Dear gästar Stora Teatern med nytt album.

Pressbild

Loney Dear + Paperwing

Loney Dear är sångaren, låtskrivaren tillika månginstrumentalisten Emil Svanängens egenartade musikprojekt – där klassiskt låtskrivande möter komplexa produktioner, lika vidöppet upplyftande som känsliga och hjärtekrossande. Självaste Peter Gabriel har utnämnt honom till Europas svar på Brian Wilson, och Emil har beskrivits som “en av de mest upplyftande, inspirerande och helande röster du någonsin kommer att få höra” av The Sunday Times. Själv har Emil, sedan debuten 2003, nu nått en punkt i karriären där nyfikenheten intagit platsen som ensam ledstjärna. Som förband återser vi Paperwing – Göteborgsbaserade artisten och kompositören Jenny Soovik. Paperwing har tidigare samarbetat med Loney Dear, och har hyllats av både kritiker och etablerade artister med ord som makalös, intelligent och unik – ett mishmash av överlappande influenser som sträcker sig från avantgarde pop till elektronika och kammarmusik.

Plats: Stora Teatern, Kungsparken 1, lördag 10 februari, kl. 19.00.

Thomas Stenström återvänder till Scandinavium.

Thomas Stenström återvänder till Scandinavium.

Pressbild

Thomas Stenström

2022 gav Thomas Stenström en hyllad konsert inför ett fullsatt Scandinavium. Nu återvänder han till arenan med turnén Superlativ Tour för att förhoppningsvis ge publiken ännu en oförglömlig kväll. Dessutom tar han med sig artisten Hurula som support! Thomas Stenström har blivit både Grammis- och trefaldigt P3 guld-nominerad. Med låtar som Andas in andas ut och andra megahitar har han blivit en stor favorit. I augusti släppte han låten Solen, som var ett smakprov på det efterlängtade albumet Superlativ 97 som släpptes i oktober. Senast Thomas Stenström besökte Scandinavium 2022 var en stor succé med fullsatt arena. Ordet Utsålt fortsatte att vara en gemensam nämnare även för efterföljande konserter och nu lägger han i ytterligare en växel när Dreamer Tour övergår till Superlativ Tour.

Plats: Scandinavium, fredag 2 februari, kl. 19.30.

Israel Nash och hans band återvänder till Skandinavien med ett gäng nya låtar i bagaget.

Israel Nash och hans band återvänder till Skandinavien med ett gäng nya låtar i bagaget.

Pressbild

Israel Nash

Texas-via-Missouri artisten Israel Nash gästar Rootsy Music & Woody West! Musikaliskt lutar sig Nash mot den heartland rock som han växte upp med – Petty, Springsteen, Seger – med feta gitarrer och slagkraftiga refränger och med texter som är filmiska samtidigt som de egentligen bara handlar om folk som är som folk är mest. Israel Nashs senaste album ”Topaz” släpptes våren 2021 och hyllades av en enig presskår. Föregångaren ”Lifted” kom 2018. ”A master of sonic textures” skrev Rolling Stone och Mojo utnämnde Israel till ”a folk rock visionary”.

Plats: Stora Klubben, Pustervik, Järntorgsgatan 12–14, onsdag 7 februari, insläpp kl. 19.00, på scen kl. 20.00.

Nu är det dags för Roller derby igen – på Angered Arena.

Nu är det dags för Roller derby igen – på Angered Arena.

Pressbild

Roller derby

Nu är det äntligen dags för Roller derby-matcher igen! VSRDS – Västsvenska Roller Derby Sällskapet får besök från Köpenhamn när Copenhagen Ladybugs juniorer Skull bugs och deras Open To All-lag kommer till Göteborg. Så kom till Angered Arena och heja på dina favoritlag! Fri entré! Det kommer att säljas fika och merch. Dagens schema: kl. 13.30 Firecrackers–Copenhagen Skull bugs, kl. 16.00 VSRDS–Copenhagen Ladybugs.

Plats: Angered arena, lördag 10 februari, med start kl. 13.00.