Under pandemin ville Kista bibliotek komma på ett sätt att fortsätta locka till aktivt deltagande bland besökarna.

De ordnade olika onlineaktiviteter och skrivtävlingar för att hålla läs– och skrivglöden hos människor vid liv, och ur det föddes sedan idén om att göra en egen podcast.

Sagt och gjort. Ett tag senare släpptes första avsnitten av vad som skulle bli Kista biblioteks novellpodd, vilken snabbt blev populär. Så pass populär att ansvariga bestämde sig för att skala upp och spela in ytterligare en säsong.

– Vi fick många mejl av folk som frågade om fler avsnitt och som visade uppskattning, så nu byter vi namn och blir än lite större. Vi har kunnat avsätta fler resurser den här säsongen, vi är fler inblandade i projektet, säger Lukas Stolpe, bibliotekarie och projektledare.

Nytt namn

Podden byter nu namn till enbart Bibliotekets novellpodd.

Konceptet går ut på att personer över 18 år som är folkbokförda i Stockholms län får skicka in egenskrivna, tidigare opublicerade noveller till en jury. Sedan väljs ett antal texter ut, som tolkas fritt och läses in av skådespelare. Över hundra bidrag kom in den här vändan, dubbelt så många som sist.

– För oss och mig är deltagandet nog det främsta måttet på framgång; att vi lyckas entusiasmera fler till att skriva, säger Lukas Stolpe.

Vad skriver stockholmarna om?

– Det har varit en stor bredd med både syskondraman, barnpress och vardagsstress, men något som sticker ut är resor och semesterskildringar, vilket vittnar om ett revanschsug efter pandemin. Ett annat återkommande tema har varit olika slags besatthet, vilket är spännande. Det ger en text en tydlig framåtrörelse.