I förra numret berättade vi om debatten på Fridegårdsgymnasiet som gick under rubriken: ”Bättre dialog & Samsyn i Håbo”, och som skulle handla om hur politikerna för sig i det offentliga rummet och samtalar med och om varandra.

Länge var det vad man också pratade om, men så småningom svängde det till ett samtal om företagsklimatet i kommunen och det som kallas Näringslivsenheten, som ersatte nedlagda Håbo Marknads AB och ett par dagar senare är kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin (C) mycket upprörd på grund av det hon menar var kritik mot personalen som framfördes från debattscenen.

– Det var rent förskräckligt hur man gick till attack mot tjänstepersoner som sitter med, men som inte kan gå upp och försvara sig. Med påståenden som både är påhittade och det inte finns fakta för.

– Där sitter vi och ska tala om samtalsklimatet och så använder man tjänstepersonerna som mer eller mindre slagträn med olika påståenden. Man säger att de inte har kompetens, det har blivit mycket sämre, där man bara baktalar personerna som sitter­ där.

Blev överrumplad

Catherine Öhrqvist, (M), håller­ med.

– Jag blev överrumplad. Jag önskar att jag hade funnit­ mig på något sätt och där och då gått in och brutit, säger hon.

Vilka är det vi pratar om?

– Det är oppositionen till stor del, säger Helene Zeland Bodin.

Håller inte med

Mitt i frågar Agneta Hägglund (S) om kritiken:

– Jag upplevde inte att det var så. Jag kritiserade bara tillgängligheten rent allmänt, inte till näringslivsenheten.

Owe Fröjd (Båp) håller inte heller med.

– När det gäller kompetensen så är det alliansen som har kritiserat tjänstepersoner främst och köpt ut dem. De kanske ska städa framför egen dörr först, säger han.

Hotar säga upp sig

Helene Zeland Bodin menar också att hon fått till sig att tjänstepersoner hotar att säga­ upp sig om oppositionen vinner valet.

– Ja. Det är mycket möjligt­ att det är så. Jag har hört tjänstepersoner som säger till mig att de väntar in valet annars slutar de. Även fått till mig att tjänstepersoner är villiga att komma tillbaka om vi vinner valet, så det beror nog på vem man frågar, säger Owe Fröjd.

Mitt i Bålsta har variti kontakt med personal på Näringslivsenheten som avböjer att kommentera situationen.