I förra numret av Mitt i Bålsta berättade vi om hur de valstugor som använts av partierna köpts in av kommunen till en kostnad på över 600 000 kronor, inklusive moms och sedan sålts via auktion. Stugorna såldes som redskapsbodar till ett slutgiltigt pris på 126 000 kronor.

– Kommunstyrelsen fattade ett beslut om att det skulle införskaffas valstugor ochi samma beslut stod det att de skulle säljas. Vi verkställer bara uppdragen, säger Karin Gustafsson, fastighetschef på kommunen.

Skänk till förskolor

Många har reagerat på nyheten och inte minst frågade sig många läsare varför man inte i stället skänkte stugorna till andra verksamheter inom kommunen, till exempel förskolor och skolor.

Mitt i frågade partierna som satt i kommunstyrelsen när beslutet togs varför man valde att köpa in bodarna med skattepengar i stället för att låta partierna själva betala.

– Detta beror på att alla partier har väldigt olika ekonomiska förutsättningar, särskilt de små som har ett väldigt lågt partistöd, att finansiera­ detta själva, förklarar Bålstapartiets Owe Fröjd.

– Sedan har kommunen under många decennier valt att bekosta detta till alla partier i KF, man ser det som en demokratifråga, att alla ska ha samma möjlighet att föra fram sin politik under val­rörelsen, lägger han till, något­ som övriga partier också bekräftar.

Delade meningar

En enig kommunstyrelse beslutade samtidigt att bodarna skulle säljas efter valet, men nu råder det till synes delade meningar om exakt vad en försäljning skulle innebära.

– Vi förutsatte att det efter valet skulle tas en diskussion­ om hur försäljningen skulle genomföras eller om det fanns ett behov i kommunens verksamheter att använda stugorna, menar Agneta Hägglund (S).

Owe Fröjd tycker också, såhär i efterhand, att det borde­ ha hanterats annorlunda.

– Med tanke på att de var så otroligt dyra i inköp skulle de inte ha sålts alls, utan behållits till kommande EU-val och kommande val, och under­ tiden fritt fått användas av till exempel förskolor eller föreningar, tycker han och lägger till att beslutet kunde ha omprövats.

Bra idé, men...

Kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin (C), ser att det finns läxor att lära.

– Jag tänker mig att vi behöver arbeta mer med hur vi använder medborgarnas pengar. I framtiden bör vi kanske inte bara agera efter tidigare sätt att genomföra saker. Vi behöver följa med vår tid och verkligen ifråga­sätta hur vi kan använda medborgarnas pengar på bästa sätt.

Hon tycker också att tanken­ på att skänka bort stugorna är bra.

– Dock behövs det i sådant fall en utredning om det finns behov och vilkas behov som anses störst. Därefter behövs det bygglov och en del andra infrastrukturella insatser. Men jag tänker mig att vi bör ta med oss detta till nästa val.

Allmänhetens bud

Moderaternas Catherine Öhrqvist ser att det finns andra­ vägar att gå framöver.

– Vi ska använda våra medborgares pengar ansvarsfullt och kommer inför nästa val att väga demokratifrågorna mot kostnaden. Vi måste även ta i beaktande att det har utvecklats andra sätt att möta väljarna. 

Kristdemokraternas Fred Rydberg har en idé för framtiden.

– Det vore bra om allmänheten fick buda på stugorna redan medan de står på plats, den som bjuder högst får stugan om inte priset under­stiger en viss summa. Kanske får vi då någon från allmänheten som vill vara med och sponsra demokratin med att köpa stugan för mer än inköpspriset.