De tre 15-åriga kompisarna var på väg hem en fredagkväll. De hade åkt in till stan och gått på en asiatisk restaurang för att fira att en av dem fyllt år. I förhör säger en av dem att han ätit lite för mycket och att han hade ont i magen på väg till tåget.

– Så vi var tvungna och liksom springa för att kunna hinna med bussen, för att annars hade jag kommit för sent och det ville inte jag för när, morsan vill inte att jag kommer sent, säger en av dem i förhören.

De springer på Luntmakargatan när två bilar plötsligt stannar och civilpoliser hoppar ut, utan att legitimera sig. Poliserna knäar en av pojkarna i magen och lägger ner dem på marken.

– De tog sina händer och lutade mot våra axlar och hänga på oss, så att han sparkade iväg, alltså han sparkade NN, han fick en spark rakt i magen, så han flög iväg. Då höll de fortfarande oss liksom kvar.

Knäade 15-åring i magen

Kompisen som blev sparkad fyller i:

– Jag ser snubbar runt mig, eller en massa gubbar. Jag försöker gå undan för jag tror att vi ska bli rånade för det var civilpoliser. Och sen får jag en spark i magen. Sen håller två såhär fast mig i armarna och kastar ner mig på marken.

En av pojkarna tror att de blir rånade och försöker gömma sin mobiltelefon. Då blir han sparkad, berättar kompisen.

– Då sparkade de honom i magen, så att han skulle ligga ner. Jag vet inte varför, men alltså han gick iväg och ramlade rakt på rumpan och sedan kom en till polis bakifrån, för att de var fyra stycken.

Pojke tvingades klä av sig

Poliserna söker igenom pojkarnas kläder och ber en av dem att klä av sig.

– De frågade om jag kunde ta av mig byxorna, de skulle kolla igenom. Då fick jag ta av mig byxorna, sedan ville de kolla igenom mina skor. Sedan fick jag ta av mig jackan och tröjan, sedan fick jag ta av mig kalsongerna och t-shirt och de kollade igenom mig, alltså mitt i gatan. Vi stod mitt i gatan och de kollade igenom mina kläder och jag fick ta i sär mina skinkor och sedan fick jag lyfta på min pung, för att de ville kolla igenom noga.

– Det var obehagligt, för att det var massa människor som gick förbi och de skrattade samtidigt när de såg mig helt naken.

Efteråt inser poliserna att pojkarna är oskyldiga. De frågar hur de mår, skjutsar hem dem och pratar med deras föräldrar.

I förhören beskriver pojkarna att de var skakade och rädda. En av dem berättar har haft mardrömmar, en annan hur han haft svårt att sova, koncentrera sig i skolan och fått huvudvärk.

Han som säger sig ha blivit sparkad i magen besökte sjukhus för att han kräkts så mycket efteråt.

Åkte på larm om misshandel

Enligt poliserna hade de fått in ett larm om misshandel på Sveavägen strax innan de stoppade pojkarna.

En av polismännen säger att de identifierade sig så fort de hoppade ut ur bilarna, och att en av pojkarna slet sig när han lade sin hand på pojkens axel. Därför brukade de våld.

Att en av pojkarna fått klä av sig naken beskriver han som olyckligt och i förhören hälsar han till dem.

En annan berättar att pojkarna inte var kaxiga eller uppträdde hotfullt.

– Vi ägnade ju resten av passet åt att de ska känna sig någorlunda trygga i situationen som har varit, det är ju medmänskligt.

Polis åtalas för misshandel

En av poliserna har åtalats för misshandel och tjänstefel för att ha knäat en av pojkarna i magen och visiterat en annan och tvingat honom att klä av sig på allmän plats. Utan att upprätta protokoll över kroppsvisitationen.

Polisen nekar till misshandel.

– Utredningen har lett fram till att det är den åtalade polismannen som utför både den här sparken, och kroppsbesiktningen. De andra polisernas agerande, bedömer jag, ryms inom de rätt långtgående utrymme polisen har. Sedan att de säger att de inte sett vad kollegan gjort, och ja, det är inte lätt att bevisa, säger Marianne Nordström, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren, till Dagens Juridik.

Enligt polisens personalansvarsnämnd kommer han få sparken från sitt jobb om han döms.