Under tre kvällar och nätter förra veckan utförde polisen tillsammans med Kronofogden insatser på Södermalm inom ramen för Operation slant.

Under kontrollerna, som sker i gatumiljö, kunde de bland annat beslagta en Breitlingklocka, skyddsvästar, flera jackor, airpods och en golfbag med 14 klubbor.

Tre bilar togs även om hand – en Audi, en Mazda och en Chevrolet Camaro.

Det totala värdet uppskattades till 788 000 kronor.

– De inom kriminella nätverk omsätter sin förtjänst till de här föremålen. Det ska synas, vara fint och dyrt. Man vill glänsa, säger insatsledaren Henric Wahlgren.

– Andra med skulder till Kronofogden fastnar också i kontrollerna, men vi är inriktade mot grov organiserad brottslighet och nätverkskriminalitet.

Går ofta lugnt till

Utöver det som beslagtogs uppdagades tre mer omfattande narkotikabrott, några fall av grov olovlig körning, fem rattfyllerier, brott mot knivlagen och narkotikainnehav.

– Vi fick även tag på ett 15-tal personer där vi kunde vidta andra åtgärder, som löneutmätning eller få in uppgifter som vi kan jobba vidare med i andra ärenden.

Blir folk arga under kontrollerna?

– Oftast går det lugnt till. Blir någon upprörd får man prata. Någonstans förstår de att de är skyldiga pengar. En del blir glada över att bli av med skulder.

Pilotprojekt

Målet med Operation slant är att göra det kriminella livet mindre attraktivt. Fem insatser har skett sedan de inleddes i början av 2022. Totalt utmätt värde av alla insatser uppgår till 2,4 miljoner kronor.

– Vi har ett bra samarbete med Kronofogden. Jag är jättenöjd med resultatet vi åstadkommit med en liten resurs.

Gör ni någon skillnad?

– Det gör vi och det är ett arbetssätt vi ska försöka implementera i vår vardagliga verksamhet. Då kan det bli ännu mer effektivt.

Operation slant finns i dag bara på Södermalm. Nästa år ska projektet utvärderas.

https://www.mitti.se/nyheter/beslagtog-vardesaker-for-1-2-miljoner-fran-kriminella/repvet!Qk2NoMZ@MD9Q3UEkGAGF0w/