Torbjörn Pettersson ler ikapp med solen utanför Ursvik entré. Regnet tycks ha gjort ett uppehåll bara för detta ögonblick.

– I dag tar vi över nycklarna!

Som HR- och kommunikationschef på Sida ansvarar Torbjörn Pettersson för flytten från Östermalm. 17 år hann det bli i Konstfacks gamla lokaler på Valhallavägen, men nu ser han fram emot en uppgradering.

– De gamla lokalerna har en yta mitt i där det är oerhört högt i tak, för att den tidigare fungerade som en skulpturhall. Det är oerhört svårt att utnyttja.

– Här rör det sig om lokaler som har gått att anpassa. Det här är ett hus som går att jobba modernt i och för vår verksamhet.

Vid första anblicken kan det framstå som en lite torr händelse, att en myndighet byter kontorsadress. Men Sidas flyttlass har genererat ett större intresse än vad nog många hade räknat med i januari 2018. Då annonserade regeringen att biståndsmyndighetens nya kontor skulle ligga i ... Botkyrka.

Glad KSO

Bland styrande lokalpolitiker var stämningen uppåt när beskedet kom.

– Det kommer att bli viktigt för både handel och restauranger. Det kan också locka till sig andra organisationer som vill ligga nära dem, sade kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och kallade dagen för "en av de bästa" sedan hon tillträde.

https://www.mitti.se/nyheter/sida-flyttar-500-jobb-till-botkyrka/lmrav!2936797/

Men den festen kom av sig. Hösten 2020 meddelades det att Sida i stället flyttar till Rissne.

Några månader tidigare hade Ebba Östlin vädrat sin besvikelse över att Sida inte verkade vilja flytta till Botkyrka. Den kvarnen såg ut att få sig några stänk i ett avslöjande av tidningen Omvärlden. Där stod det att myndigheten hade sonderat en flytt till Rissne redan innan regeringen lättat på Botkyrkakravet. Dessutom uppgav 25 procent i en medarbetarundersökning att de kanske skulle säga upp sig om flytten till Botkyrka blev av.

Sida har dock alltid hävdat att flyttplanerna ändrades av andra skäl.

– För oss är det en praktisk fråga, de hade inga lokaler som fungerade i Botkyrka. Det har varit en process kring det och nu hamnade vi här, säger Torbjörn Pettersson.

Vad säger personalen om att flytta till Rissne?

– Jag får intrycket av att de flesta är positiva. En del får längre resväg till jobbet medan en del får kortare.

Inte heller verkar flytten till Rissne medföra någon massuppsägning.

– Någon har varit sur för att den får längre till jobbet. Men det blir lätt överdrivet. Jag gissar att i princip alla kommer att flytta med.

Perspektiv

På frågan om fördelen med att hålla till i just Rissne nämner han närheten till Järvaveckan, där Sida nyligen visade upp sig.

Samtidigt poängterar Torbjörn Pettersson att det är lokalernas duglighet som har varit det viktiga, inte exakt var de ligger. I sitt arbete har Sida trots allt att förhålla sig till avstånd i stil med Stockholm – Addis Abeba.

– Det är konstigt att säga att det är någon skillnad på det och distansen mellan Addis Abeba och Rissne.