– Det finns absolut fördelar med systemet, men vi tyckte ändå att nackdelar övervägde, säger André Hagberg som är tillförordnad teknisk chef på Ekerö kommun.

Fördelarna har framför allt handlat om att det skapat ordning och reda inne på tippen.

– Bommen har gjort att de som jobbar där upplever att det blivit lugnare, eftersom man inte bara kan gasa in. Och att de som åkt dit också har identifierat sig bidrog också till en extra trygghet, säger André Hagberg.

Men den utredning som den tekniska enheten på kommunen har gjort visade att passerkortet också skapade problem, framför allt för kundnöjdheten.

Glömt kort skapar frustration

– Främst är det faktumet att man ska ha med med sig kortet. Har man åkt 20 minuter med en bil full av skräp och inser att man glömt kortet när man kommer fram så skapar det frustration.

Dessutom är det dyrt. Enligt utredningen kostar det drygt 700 000 kronor per år i administration och kostnader för IT-systemet som är kopplat till passerkorten.

– Vi tror att det här kommer göra det mer kostnadseffektivt, säger André Hagberg.

Men när passerkortet väl försvinner kommer det också bli svårare att se till att företagare betalar för sig när de använder tippen.

Hur den debiteringen ska utformas är ännu inte klart, men planen är att det ska vara så enkelt som möjligt. Ett förslag är en betalningsautomat vid sidan av infarten där man löser en biljett som man visar i vindrutan.

Passerkortet kommer inte att slopas för privatpersoner förrän en lösning för företag finns på plats. Förhoppningen är att det blir någon gång under 2022.

– Vi tittar på olika lösningar. Vi vill ha ett system som är enkelt och där inte alla pengar vi får in går till administrationen. Vi har ingenting klart ännu, utan tittar vidare på det, säger André Hagberg.

Kan minska tjuvdumpning

Blir systemet enkelt hoppas han att det också ska minska tjuvdumpning i skog och mark runt öarna.

– Vår förhoppning är att det ska vara så enkelt som möjligt för företagare att åka och göra rätt för sig, även för de som bara jobbar tillfälligt i kommunen, säger han.