Planen. Fastighetsägaren Andersson Company Förvaltning som äger Paushuset tillsammans ALM Equity AB sedan 2017, vill riva huset för att bygga ett nytt. Foto: Fredrik Gustafsson

Planen: Ett nytt Paushus 2025

Fastighetsägarna Andersson Company och Alm Equity AB har storslagna planer för Paushuset. – En fastighet som lever 24 timmar om dygnet, säger Johan Thorwid på Andersson Company.

  • Publicerad 09:00, 8 okt 2021

Hela syftet är att skapa en fastighet som lever 24 timmar om dygnet.

Under hösten kommer med stor sannolikhet en ny detaljplan att presenteras. Detaljplanen över Enköpings mest centrala, och kanske därför, mest attraktiva delar. En plan för tomten där Paushuset idag står. Den 14 oktober presenteras planförslaget för Plan-, mark- och exploateringsutskottet.

– Det känns jättekul. När vi förvärvade den här fastigheten tillsammans med vår partner ALM Equity AB var villkoret för vårt köp att vi skulle få starta en planprocess. Det är fyra år sedan. Men vi tänker långsiktigt. Vi måste vara uthålliga, fastigheten som den ser ut idag kommer varken bli lönsam eller utveckla centrum, säger Johan Thorwid, vd för Andersson Company Förvaltning, som äger fastigheten tillsammans med fastighetsbolaget ALM Equity AB sedan 2017.

Om planförslaget får grönt ljus innebär det att en granskningsprocess kan starta och först då presenteras planerna för tomten.

– Nu får vi inte säga vad vi vill göra, säger Johan Thorwid.

Lite får ni väl säga hur ni vill göra?

– Vi kan säga att vi vill utveckla den precis som vi har sagt, att i princip bygga ett helt nytt hus på platsen Paushuset, säger Johan Thorwid.

Och det betyder att ni har för avsikt att riva huset först för att sedan bygga upp ett nytt?

– Ja, det förslag vi har tagit fram kommer att innehålla ett så kallat multihus som innehåller allt från parkering och butiker till kontor och bostäder. Hela syftet är att skapa en fastighet som lever 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Johan Thorwid och fortsätter:

— Och då är det viktigt att inte bara ha bostäder där folk är på natten utan vi måste ha kontor där folk är på dagen, och då kan vi även ha affärer. Planen är att bygga en ny fastighet som behåll-er den här galleriatanken. Någonstans att gå in, inomhus, utan att gå in i någon speciell butik. För det finns ju faktiskt ingen annanstans.

Om planförlaget presenterats i Plex-utskottet nu i oktober är planen att göra en utställning i Paushuset där planerna presenteras.

– Det hoppas vi göra redan i slutet av oktober om allt går som det ska, säger han.

När kan ”nya Paushuset” stå klart?

– Enköping har ju en ambition att utses till årets stadskärna 2025. Vår förhoppning är att det ska vara klart tills dess, säger Johan Thorwid avslutningsvis.

Person anhållen för skjutningen i Fanna

Nyheter En person kunde under gårdagskvällen gripas av polis misstänkt för mordförsöket i Fanna. Polisen kallar frihetsberövandet för ett genombrott. – Det här är en avgörande del helt klart, säger Jonas...tisdag 4/10 12:37

"Det här ska inte kunna ske - inte här"

Nyheter Varför? Frågan grannar i Fanna ställer sig dagen efter skjutningen under torsdagskvällen. - Det här ska inte kunna ske. Inte här, berättar en granne Mitt i talat med.fredag 30/9 15:23