Det ligger en isande vind över Pålsundsparken.

Långholmsbon Peter Magnusson går längs kanalen och pekar ut de otaliga stubbar som gömmer sig i området. Vid bron över till Reimersholme stannar han vid stubbarna av två större pilträd.

– De fälldes för två år sedan och var säkert över hundra år gamla. Det hände utan förvarning eller förklaring. Det är så sorgligt att man gråter.

https://www.mitti.se/nyheter/beskedet-tradfallning-vid-palsundet-stoppas/repvam!odeCeNE7E6xrtaSmsh7nA/

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/almsjukan-harjar-i-stockholm/reptkc!g8f1hG5ce0lmjZ5sno4a@Q/

Fälls en och en

Att fällningen av åtta träd i Pålsundsparken stoppades tidigare i år är han glad över – men påpekar att många andra träd försvunnit under åren.

Andra som bor i området som Mitt i pratat med vittnar om samma sak.

– När åtta träd ska fällas blir det kalabalik för att de fälls samtidigt. Tas de ner en i taget, då märks ingenting. Avverkningen har länge pågått här i det tysta, säger Peter Magnusson.

I nästan 20 års tid har han och vännen Pelle Kroon kartlagt fällda träd längs Långholmens södra vattenlinje och längs med västra Söder Mälarstrand.

Resultatet? 105 stubbar efter större träd, 250 efter mindre träd och rotskott.

– Gemensamt för dem alla är att inga nya träd har återplanterats. Eftersom avverkningarna skett under så lång tid upplevs heller inte förändringarna som drastiska.

https://www.mitti.se/nyheter/har-stoppar-de-fallning-av-atta-trad/repujz!xsKahv@Y@Zi@YF7t6CkJag/

https://www.mitti.se/nyheter/darfor-falldes-flera-stora-trad-i-ralambshovsparken/repulo!j5cH9ZCQZltuWmOs96HAlQ/

Anade ett mönster

Peter Magnusson har länge varit intresserad av miljöfrågor. Nyss släppte han dokumentären ”Om skogen”, som handlar om Sveriges sinande naturskogar och vikten av biologisk mångfald. Att även dokumentera närområdet föll sig naturligt.

– Jag började ana ett mönster när de fällde en 105-årig ask vid mig. Den var skadad, men hade kunnat stå i 50 år till. Träd försvinner, inga nya tillkommer. Det är frustrerande.

Sammanställningen över stubbarna har Peter Magnusson skickat till tjänstemän och politiker i staden. Hittills har responsen varit klen.

– Låt de unga träden få lov att växa upp och ta de äldres plats. De som får växa upp själva har starkare motståndskraft än de som planteras på nytt. Jag menar inte att vi ska ha naturskog här, men som det ser ut nu finns ingen kommande generation som kan ta över.

https://www.mitti.se/nyheter/nedsagade-trad-ledde-till-atal-riskerar-knappt-200-000-i-skadestand/repulb!MdLcWbH8xigeeoLP8uyq2w/

https://www.mitti.se/nyheter/trad-falls-i-stigbergsparken-i-vantan-pa-forvaltningsratten/repuci!zBhxq95lRQGREW5cmRP2Aw/

Oklart varför

Varför så många träd försvunnit från området kan inte Andreas Evestedt, stadsmiljöchef på Södermalms stadsdelsförvaltning, svara på. Varken han eller nuvarande parkingenjörer arbetade när de flesta av dem fälldes.

En del fällningar kan bero på almsjukan, menar han, men en del kan även kopplas till torkan under sommaren 2018.

– Då dog cirka fem björkar vid fotbollsplanen och längs med Karlshällsvägen på Långholmen. Dessa har stadsdelsförvaltningen beställt nedtagning av, skriver han i ett mejl.

Fäller inga friska träd

Skott på stubbarna tas bort för att det längs vattenlinjen finns flera strandskoningar som ska skydda mot erosion.

– Dessa strandskoningar behöver skyddas från uppväxande sly varför detta löpande tas bort på dessa platser.

Han understryker dock att förvaltningen inte fäller friska träd, annat än då det skyddar andra ekologiskt värdefulla träd, likt ekar, som kan fara illa av skugga.

Bedömningen om ett träd är sjukt eller skadat görs av en arborist och om trädet utgör fara för egendom eller tredje person fälls det.

De två senaste åren har förvaltning planterat ut ungefär 30 träd i hela stadsdelen. I snitt kostar ett träd 150 000 kronor.

Vad hade behövts för att gå plus minus noll i träd som planteras och fälls?

– Har inte en totalsiffra för detta. Men det är en utmaning att hålla jämna steg, inte minst med faktorer som almsjukan och effekter efter torrperioder så som skedde sommaren 2018.

https://www.mitti.se/nyheter/aldre-kvinna-stympade-grannens-trad/repukr!PtyYjLCbfl8mvAP@CUDUA/

Nyss backade stadsdelsförvaltningen från beslutet att fälla åtta träd i Pålsundsparken. De hade tidigare dömts ut under en inventering som Sweco gjort av träd i området, men efter påtryckningar beställde förvaltningen en fördjupad studie av träden.

I den nya studien utgick man från en tidsram om hur träden skulle må om ungefär fem år, till skillnad från den tidigare inventeringen som utgick från 20 år. Den nya bedömningen blev att träden kunde vara kvar om de fick underhåll och besiktigades med jämna mellanrum.

Nya riktlinjer

Den senare studien gör det tydligt att staden skulle kunna bevara fler träd, menar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– När man tittar på de två rapporterna kan man se att man generellt har en för lång tidshorisont när man ska bedöma träd. Det här visar att det är fullt möjligt att tänka annorlunda.

Därför ger han nu trafikkontoret i uppdrag att ta fram nya bedömningsgrunder och riktlinjer för träd, med utgångspunkt i en kortare tidsram.

– Målsättningen är en mer varsam hantering av träd. Alla träd behöver inte vara perfekta, det går att lägga mer fokus på underhåll och vård. Får de kontinuerligt underhåll klarar de sig längre.

Inte vara mest ståtliga

Den syn staden tidigare ofta haft på träd i stadsmiljö är att de ska vara ståtliga och livskraftiga, menar trafikborgarrådet.

– Men det finns också ett värde i att ha kvar träd som inte växer till att bli störst eller lever hur länge som helst, som är krokiga och dana.

De träd som skulle påverkas av det här är de som står på gatumark och torg, men förhoppningen är att nya riktlinjer kan påverka även de som har hand om träd på tomtmark och parkmark.

– Om vi blir mer tillåtande och vårdande, då kan det spilla över på andras sätt att hantera träd.