Har du funderat på att backpacka eller bo utomlands en längre tid under guldåldern efter arbetslivet? Då kan det vara smart att läsa på om reglerna kring din pension.

En person som varit skriven i Danderyd, men bott utomlands, tvingas betala tillbaka sin garantipension som hen fått under tre års tid: 71 908 kronor.

Anledningen är att Pensionsmyndigheten har utrett pensionärens boendesituation efter ett anonymt tips. Enligt tipsaren ska hen bott utomlands i 35 år och för några år sedan skrivit sig hos en släkting för att få ut garantipensionen. Något som personen dock har nekat till.

Pensionären har uppgett i sitt svar att hen bara bott utomlands sedan 2019, och dessutom haft för avsikt att flytta tillbaka, men förhindrats på grund av sjukdom, pandemin och inställda flyg.

Myndigheten uppger dock att man har en skyldighet att anmäla utomlandsvistelser som överstiger ett år, och att pensionären måste betala tillbaka: "För att anses bosatt i Sverige kan man inte vistas utomlands längre tid än ett år" skriver de i beslutet.