Söndag 31 mars är det dags för Hammarbysupportrarnas årliga marsch från Medborgarplatsen till Tele2 Arena inför lagets säsongspremiär i allsvenskan. Tusentals personer i alla åldrar väntas delta.

Marschen har ingen tydlig arrangör, utan klassas snarast som en icke tillståndsgiven offentlig tillställning.

– Framåt hade vi önskat att vi haft en arrangör att ha dialog med om hur vi kan underlätta marschen. Vi vill arbeta med supporterföreningar och klubben för att det ska vara en tradition som kan leva vidare på ett säkert sätt, säger Annika Laestadius, chef för lokalpolisområde Södermalm.

Annika Laestadius, chef lokalpolisområde Södermalm.

Annika Laestadius, chef lokalpolisområde Södermalm.

Polisen

Går överstyr

När marschen pågår får polisen ständigt göra en bedömning om den kan fortgå eller ska upplösas om saker går överstyr.

– För oss handlar det alltid om att se till att samhällspåverkan är så liten som möjligt.

Störst påverkan väntas på trafiken. Avspärrningar planeras längs sträckan.

– Det olyckliga är att det kan påverka räddningstjänstens arbete, men även tredje man som kanske inte kan ta sig hem. Varje år får vi hantera många samtal från allmänheten.

Blir skräpigt

Även om marscherna i stort brukar fortlöpa utan större problem brukar skadegörelse på bilar och fasader följa i dess kölvatten. Nedskräpningen kan också vara omfattande.

– Så vill vi inte ha det. Jag som lokalpolisområdeschef på Södermalm vill värna vår miljö och kultur på ett positivt sätt, och hade gärna haft en arrangör att arbeta med för att få till ett så bra arrangemang som möjligt.

Folk backar

Göran Rickmer, evenemangsansvarig vid Hammarby fotboll, konstaterar att klubben arrangerar fotbollsmatcher. Han säger att de inom ramen för det tar sitt ansvar.

– Vad gäller supportermarschen finns det folk som styr upp det så det blir ordning och reda. Utmaningen är att så fort någon från supporterkollektivet engagerar sig för mycket så kommer myndigheter och polisanmäler den personen. Då backar folk tillbaka, säger han.

– Från supporterkollektivets håll är resonemanget att det är fritt fram för människor att gå vart man vill, som att gemensamt gå till en fotbollsmatch.