– Jag kan inte se riktigt varför en gruppering som är del av ett större parti inte skulle kunna engagera sig i Bromma församling utifrån perspektivet att man tar ansvar för hela bilden och vill församlingens bästa. Sedan om de heter ditten eller datten, det är inte där problematiken ligger, säger Torbjörn Gustavsson.

Inför kyrkovalet på söndag har oberoende nomineringsgrupper kritiserat sina partipolitiskt bundna konkurrenter, bland annat för att vara kyrkligt oengagerade.

Torbjörn Gustavsson menar å sin sida att grunden i ett demokratiskt samhälle är att kunna organisera sig, oavsett om det är "i fackförbund, partier, Bris eller kvinnojourer".

Helheten

I stället anser kyrkoherden att det viktigaste är att valets kandidater har ett intresse för kyrkans verksamhet – och att de ser till helheten. Ibland kan det vara si och så med den biten, medger han.

– Det finns partipolitiska grupperingar som är i princip enfrågegrupperingar, men i övrigt inte insatta eller intresserade av verksamheten. Som att gå till val på att inte såga ner trädet utanför församlingshemmet, för att ta ett extremt exempel. Det är problematiskt.

– Men det ska också sägas att bland de förtroendevalda jag träffat i Bromma församling har det genomgående varit ett stort engagemang. Man vill påverka och ta ansvar för den kyrka vi har.

Torbjörn Gustavsson har en något välvilligare inställning än kollegan Michael Öjermo. Han är kyrkoherde i Täby församling och har uppmanat kyrkans medlemmar att inte rösta på de partibundna grupperna i valet.

Hur känslig är den här frågan för Svenska kyrkan?

– Den är inte känslig, säger Torbjörn Gustavsson. I min värld är den inte i klass med frågan om kvinnliga präster eller samkönade äktenskap, utan mer funktionell: Hur ska alla som tillhör Svenska kyrkan komma till tals?

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-du-fortidsrosta-sa-gor-folket-i-bromma/repuhy!hTObQDbutLaviFEsgAGRw/