20-åriga Siri mördades av sin sambo i Älta förra året. I januari dömdes sambon till livstids fängelse, ett straff som senare fastställdes i hovrätten.

Parets gemensamma bebis fick flytta in hos Siris föräldrar i Solna som godkändes som familjehem av Nacka kommun.

Bedömer olika

Solnaparet har sedan dess tagit hand om pojken, och nu vill de adoptera honom.

– Adoption är tryggare och mer långsiktigt än familjehem för barnet. Han har varit med om ett trauma, och behöver en trygg uppväxt, ett definitivt hem där han inte tappar sin anknytning, säger pojkens mormor.

 Tingsrätten avgör adoptioner inom Sverige.

I familjehemsutredningen från Nacka kommun står att paret är trygga och stabila vuxna som ger pojken kärlek och är lyhörda för hans behov. En uppväxt hos morföräldrarna bedöms enligt Nacka som det bästa alternativet för barnet.

Paret kände sig lugna inför processen. De berättar att det därför var chockartat att läsa Solnas utlåtande.

Solna stad rekommenderar inte adoption, med huvudsaklig motivering att morföräldrarna, 57 och 59 år, är för gamla.

Åldern innebär ”hög risk att de inte fullt ut ska kunna ge AA den omsorg han behöver”, skriver Familjerätten i Solna.

– Vi fick inte ihop logiken. För det första blir vi i Sverige allt äldre och håller oss friska längre. Medellivslängden för kvinnor är 84, för män 81. För det andra, hur kan man vara lämplig som familjehem men olämplig som adoptivförälder? Hur kan två kommuner resonera så olika?

Startat namninsamling

Paret anser att Solnas hänvisning till Socialstyrelsens skrivelser om internationell adoption är irrelevant då adoptionen är nationell och med nära släktband.

De är friska och aktiva båda två, det visar läkarintyg. I en sorgeprocess efter dotterns död, men visat kapabla och trygga föräldrar.

Siris barndomsvänner har nu startat en namninsamling på skrivunder.com, Stötta adoptionen av Siris son. Den har i skrivande stund 15 200 underskrifter.

– Det kanske inte påverkar utfallet i tingsrätten, men jag tycker det är viktigt att allmänheten får veta och markera vad de tycker, säger pojkens mormor.

Mitt i har sökt Familjerätten i Solna som svarar att de inte kommenterar enskilda ärenden.