SNACKIS. Krokis gillar att snacka. I Ekerö centrum har har ofta hörts ropa efter ”"pappa" eller säga "duktig pojke”, ”ska vi gå hem” och ”allt e bra”. Foto: Privat/Stefan Källstigen

Papegoja försvunnen – "kan ha tagit färjan"

Kändispapegojan Krokis har försvunnit från sitt hem i Ekerö centrum. Han sågs senast i Skärholmen förra veckan. Nu vädjar hans ägare till allmänheten för hjälp.

  • Publicerad 10:19, 29 jun 2022

Jag misstänker att han tagit färjan.

Papegojan och friflygaren Krokis Potja har gjort sig känd i Ekerö under våren med sina besök hos grannar och glada tjattrande i centrum. Men nu är han försvunnen.

– Han tog sin promenad på tisdagskvällen, men sen kom han inte tillbaka, säger ägaren Annie Feller.

Hon berättar att även om Krokis flyger fritt under dagar och kvällar så kommer han alltid hem när det är dags att sova.

– Han är så duktig på att hitta hem. Han har sin bur på balkongen och när vi har kommit hem sent någon kväll så har han öppnat buren själv och gått in och somnat, säger hon.

Sedd i Kungens kurva

Men denna kväll kom han alltså inte hem. Dagen efter såg någon honom på parkeringen vid Ikea i Kungens kurva och rapporterade det på en Facebooksida för bortflugna fåglar.

– Vi kom dit någon halvtimme efter att han setts där men då var han borta. Vi gick runt och ropade och visslade länge, men såg inga spår efter honom.

Dagen efter kom en ny rapport om att Krokis setts igen, på samma parkering. Annie var där inom en halvtimme, men även denna gång förgäves. Och nu har rapporterna slutat komma.

– Vi har åkt till parkeringen två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, och ropat och visslar och lockat, men han är försvunnen, säger Annie.

Hon vet att Krokis kan flyga långt och snabbt - 60 kilometer i timmen kan flygfarten komma upp i.

– Men han gillar inte att flyga över vatten.

Så hur kom han till Kungens kurva?

– Jag misstänker att han tagit färjan. Vi har åkt den tidigare med honom, så han har väl lärt sig. Men jag trodde inte att en fågel kunde lifta med en färja.

Det som gör Annie allra mest orolig nu är att ingen tycks ha sett Krokis på så länge. Om han bara var ute på ett sommaräventyr så skulle han ha letat upp människor vid det här laget, tror hon.

– Han är sällskapssjuk och älskar att hålla hov. Han vill alltid ha någon att prata med och när han sitter ensam så skriker han.

Krokis har försvunnit tidigare. För ett par år sedan försvann han från sitt dåvarande hem i Danderyd och var borta i hela nio månader innan han återfanns.

– Jag har förstått efteråt att han då lämnades vidare mellan olika hem. Han är väldigt krävande, det är inte många som klarar av en sådan liten tok.

Om du ser Krokis:

Krokis försvann från hemmet i Ekerö centrum den 21 juni. Han sågs på parkeringen i Kungens kurva den 22 och 23 juni.

Om du tror att du sett Krokis någonstans så kontakta ägaren Annie Feller.

Du kan också rapportera om du sett honom i Facebookgruppen Papegojan Krokis från Ekerö .

Rapporter kan också lämnas hos polisen, där Krokis är anmäld försvunnen.

(Krokis är känd som Putin i vissa delar av Stockholm, eftersom det var hans namn när han bodde i Danderyd. När kriget bröt ut i Ukraina fick han sitt nya namn.)

Visa merVisa mindre

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00