Så här års är det lite lugnare på gården. Höstslakten är avklarad och Roger och Rose-Marie Billefält, som driver Grävelsta, har tid för skogsbruk och att klippa får och kor.

Men på lördagar, när butiken är öppen, har de fullt upp.

– Från det att jag öppnar klockan 11 är det kö, säger Rose-Marie Billefält.

För att hålla försäljningen coronasäker släpps bara ett sällskap i taget in. De som väntar utanför bjuds på kaffe, glögg och pepparkakor. I december är det ofta köttfärs, lammfärs och revbensspjäll som lockar dem hit.

– Sen i våras håller vi dörren till butiken öppen. Det vill jag gärna, för jag tror på att ha det så luftigt som möjligt.

Gårdsbutiken har funnits i flera år men när pandemin slog till i våras ökade tillströmningen. Att det känns säkert och bra att handla här i stället för att trängas i en vanlig matbutik kan vara ett skäl.

På Grävelsta finns biodling, grisar, kor, får och höns som föds upp ekologiskt. Hönsgården ligger bakom butiken och lagården med kor och får uppför backen.

– Kanske kan man känna viss trygghet i att få vara någonstans där det fungerar som det alltid gjort, säger Roger Billefält.

Även på Tarby gård uppe i Frösunda finns en gårdsbutik.

– Vi har mycket mycket mer kunder, berättar Marianne Holmström som driver butiken. Många av dem är äldre som åker hit och köper ägg. Vi har så liten butik att vi låter dörren stå öppen så att de kan gå in själva.

Att köra dit genom det vackra landskapet tror hon blir en välkommen utflykt.

– Många jobbar hemma och har tråkigt. Då kan det vara till och mer vara skojigt att åka och köpa ägg, säger hon. Och jag tror att fler än tidigare börjat laga mat. När man går ut och äter sin lunch bryr man sig kanske inte så mycket. Men ska man laga maten själv vill man gärna ha lokala råvaror.

På Hökeriet, som förutom egna produkter säljer mat från andra gårdar, tar Lise Nilzén också emot fler kunder.

– De kör hit från Upplands Väsby, Täby, Danderyd och en del från stan. Och många Vallentunabor också förstås, säger hon.

I december är utbudet julanpassat.

– Nu i helgen har vi godis och helgen efter säljer vi pepparkaksdeg. Till tredje advent vill folk ha ingredienser till köttbullar. Vi fyller på med vårt nötkött till redan nästa helg.