Den stora betongväggen framför ingången till Handens pendelsstation håller på att förvandlas från en grå kal yta till ett 48 meter långt och fyra meter högt konstverk i mosaik som går under namnet På väg(g).

En stor del av motivet är porträtt av 13 personer som bor eller verkar i Haninge.

Helen Rydberg, konstnärlig ledare för Remake, håller precis på att sätta upp en cyklande man i mosaik på väggen.

– Det här är Nabil, en av eleverna på Alma folkhögskola. Han är en av de runt 100 personer som har varit med och tagit fram det här, säger hon.

Sedan i september har deltagare från bland annat dagverksamhet, fritids och skolor arbetat med verket, just för att en viktig del i verket är att skapa engagemang och inkludering.

– Den första tanken var att göra en grå, byggstökig och otrygg plats trevlig. Sedan spånade vi fram att vi ville göra något som välkomnar folk till Handen, och då blev motivet olika personer från Haninge. Jag tror att många kommer att känna igen personerna, det är ganska detaljrikt, säger Philippa Staffas, verksamhetsansvarig på Haninge entré, som tillsammans med Remake står bakom mosaikväggen.

100 olika löv

En bit bort står Abbas Hakimi och Asiya Mire och turas om att borra upp några av de 100 löv, som varje person som deltagit har skapat.

– Många som kommer förbi är nyfikna och frågar om vad det ska bli. Jag tror att det här kommer att göra många glada, säger Asiya Mire.

Abbas Hakimi, 23, är ytterligare en av Haningeborna som avporträtteras på väggen.

– Jag tränar thaiboxning, och det är så jag kommer att se ut på väggen. Det har varit jätteroligt att jobba med det och något jag känner mig stolt över, säger han.

Behöver flyttas

Den 11 november var det vernissage för verket, men det är inte helt klart än. Först någon gång i februari ska allt vara på plats.

I området runt pendelstationen ska det byggas mycket nytt och muren där mosaikverket sitter ska så småningom rivas. Just nu vet man att verket kan sitta i minst tre år, men därefter behöver det monteras ner och flyttas till en ny plats.