Det brinner ljus på asfalten på Vårbergsplan. Intill dem ligger rosor i olika färger, redan lite vissnade i sommarvärmen. 

En ung man på elsparkcykel har stannat till vid platsen och skakar allvarligt på huvudet.

– Jag har tänt ett av ljusen. Någon har dött här, det är så sorgligt, säger han.

Intill honom står en äldre man som berättade att han hörde skotten föregående kväll.

– Jag hade just kommit hem och satt i bilen. Sedan väntade jag ett tag innan jag gick ut. Då såg jag polisen ta hand om en skottskadad man, berättar han och tillägger:

– Min första tanke var att jag vill flytta härifrån. Det är ju inte första gången någon skjuts ihjäl här. Det börjar bli för mycket. Jag börjar bli rädd och mina grannar också, säger han.

Flera slog larm

Det var strax före klockan 22 i onsdags kväll som en man i 25–30-årsåldern sköts med flera skott vid Vårbergsplan. Vårbergsbor som hörde skotten larmade polisen som snabbt var där och gjorde livräddande åtgärder.

Men mannens liv gick inte att rädda. Under natten var det sedan stort pådrag i Vårberg. Poliser genomsökte området, knackade dörr, pratade med vittnen, gjorde beslag och spärrade av för en teknisk undersökning.

Flera personer som uppehållit sig i området togs också in på förhör. På torsdagsmorgonen kom beskedet att fyra personer anhållits, misstänka för medhjälp till mord.

– De är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. De är alla kända av polisen sedan tidigare, säger åklagaren Daniel Insulander.

Vill ha lugn och ro

När Mitt i besöker platsen är det tidig eftermiddag. Avspärrningarna är hävda och det råder ett lugn i området. Men oron finns kvar hos människor som bor och verkar här.

– Det här är så otroligt tråkigt. Vi som bor eller arbetar här vill ha lugn och ro. Det här gör oss väldigt oroliga. Och det är hemskt att unga människor som har hela livet framför sig väljer fel väg och sedan mister livet. Jag tänker på föräldrarna, säger en man som driver ett företag i centrum.

Ingen som Mitt i pratar med vill ha sina namn i tidningen eller vara med på bild.

– Det är bäst att vara försiktig, säger den äldre mannen vid blommorna.

Krisstöd finns att få

Vid Skärholmens stadsdelsförvaltning började man redan på torsdagsmorgonen att arbeta för att kunna möta invånarnas oro, i samarbete med polisen.

– Krisstöd har satts in för anhöriga och för dem som bor i området. Fältassistenter och annan personal har också kallats in och ska finnas i området som en trygghet, säger Johan Kling (C), stadsdelsnämndens ordförande.

Dessutom ordnar stadsdelsförvaltningen aktiviteter under kvällarna några dagar i rad, för att området inte ska kännas ödsligt.

– Det kan vara enkla saker, som kubbspel eller något annat. Tanken är att människor ska vara i rörelse i området, säger Johan Kling.